ERDON Helyi hírek

2011.08.01. 08:23

Az új kenyér ünnepe Csanáloson

Tegnap tartották a Csanálosi Falunapot, mely egyben az új kenyér ünnepe is a településen. Az idő nem volt a legmegfelelőbb, de ez sem tudta elrontani az ünnep jó hangulatát.

Tegnap tartották a Csanálosi Falunapot, mely egyben az új kenyér ünnepe is a településen. Az idő nem volt a legmegfelelőbb, de ez sem tudta elrontani az ünnep jó hangulatát.

 

Tizenkettedik alkalommal tartják meg Csanáloson az új kenyér ünnepét, az első nyolc évben még az iskolaudvaron volt a rendezvény. Négy éve már, hogy „kiköltözött” a falu főterére, a templom elé, és azóta nevezik Csanálos Napjának, avval együtt, hogy eredeti funkcióját, az új kenyér megünneplését megtartotta.

Ebben az évben az időjárás ugyan nem olyan volt, amilyet július közepén elvárnánk, de a borongós ég nem tudta az ünnepet elrontani, sokan voltak kíváncsiak a műsorszámokra, és jó hangulatban szórakoztak az emberek. Idén is hagyományos módon a kenyérszenteléssel indult a jeles nap, Ft. Heinrich Antal csanálosi plébános szentelte meg a frissen learatott búza lisztjéből sült kenyeret a vasárnapi szentmise keretében. A megnyitó felvonulás délután 15 órakor indult, két népviseletbe öltözött gyermek vitte a megszentelt új kenyeret az élen, őket követték a tánccsoport tagjai, majd a fúvósok, akik a menet tempóját is adták.

Megnyitó beszédében Mellau József polgármester köszöntötte a vendégeket, a szomszédos falvak elöljáróit és a határon túlról érkezetteket. Elmondta, hogy az új kenyér ünnepe mindig örömünnep, mikor a gazdaember megtapasztalja az idei év eredményét. Mellau József feltette a kérdést, hogy van-e értelme ilyen válságos időben faluünnepet rendezni. Válasza szerint van (bár a kérdést jogosnak ítélte), mivel az embereknek szükségük van az ünnepekre a mindennapok monotóniája után. A polgármester úr ugyanakkor megköszönte a főszervező Lipovan Gabriellának a lelkes munkát, a fiatalok felkészítését.

A színpadon délután elsősorban a helyi tehetségek kaptak bemutatkozási lehetőséget. Először Ludescher Hilde és a Schupler testvérek könnyűzenekoncertjét élvezhette a közönség, őket a csanálosi, mezőfényi, csomaközi és vállaji egyesített fúvószenekar követte. Ezután a táncoké volt a főszerep: a helyi Black Angels többféle táncot is bemutatott, az ő fellépéseik között pedig pompomtánc, az óvodások kacsatánca, az iskolások „mixműsora” tette próbára a színpad deszkáit. 18 órától az X-Faktort is megjárt Czier ikrek kápráztatták el a jelenlévőket csodálatos hangjukkal, majd a Royal Team vette birtokába a pódiumot.

Este 19 órakor következtek a sztárfellépők, elsőként a még mindig fiatalos Szandi. Őt az idősebb korosztály által várt kolozsvári művészek követték, akik örökzöld operettslágereket adtak elő. A fellépők sorát az igazi bulihangulatot teremtő Retro Mania zárta. A falunap betetőzése a késő esti mulatozás, azaz az utcabál volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!