ERDON Helyi hírek

2011.07.04. 15:08

Tűzoltóautó Németországból

Egy teljesen felszerelt, használt tűzoltóautót kaptak a mezőteremi önkéntesek oberkocheni kollégáiktól. A pénteki átadáson a németországi város polgármestere is jelen volt.

Egy teljesen felszerelt, használt tűzoltóautót kaptak a mezőteremi önkéntesek oberkocheni kollégáiktól. A pénteki átadáson a németországi város polgármestere is jelen volt.

 

 

„Saját lábán” érkezett meg július elsején, pénteken Mezőteremre az a tűzoltóautó, amelyet a németországi Oberkochen városa adományozott a Szatmár megyei községnek. A 1982-ben készült, tehát huszonkilenc éves jármű jó műszaki állapotát mutatja, hogy gond nélkül megtették vele a tizennyolc órás utat.

Az adományozó Oberkochen egy nyolcezres lakosságú baden-württembergi kisváros, Mátészalka testvérvárosa, innen ered a kapcsolat is. Mezőterem elöljárói először a nagykárolyi Német Demokrata Fórum vezetői révén találkoztak az oberkocheniekkel Vállajon, itt merült fel először, hogy a használt tűzoltóautót szívesen odaadnák. A németországi „ajándékozó” küldöttségben benne volt Peter Traub polgármester és felesége is, illetve nyolcan az ottani önkéntes tűzoltók közül. A vendégek tiszteletére kis ünnepséget is szerveztek a mezőteremiek, fellépett a mezőpetri fúvószenekar, az ajándék hivatalos átadásán jelen voltak a „profik”, azaz a szatmárnémeti tűzoltóság képviselői is.

A Mercedes típusú tűzoltóautót teljes felszereléssel együtt kapta a község, gyakorlatilag minden megtalálható benne, ami a hatékony tűzoltáshoz kell. A jármű elejére egy nagy kapacitású (800 liter/perc) szivattyú van felszerelve, ezt kell majd az esetleges tűzesetnél a hálózatra kötni. A tervek szerint az éppen kiépítés alatt álló új vízvezeték-hálózat részeként háromszáz méterenként tűzcsapokat is felállítanak a településen, így ez is könnyen megoldható lesz. Már csak egy 4-5 ezer literes tartályt kell beszerezniük, amit utánfutóként az autóhoz tudnak csatlakoztatni, és akkor valóban minden szükséges eszközük meglesz az önkéntes tűzoltóknak, nyilatkozta Schwegler Árpád, Mezőterem alpolgármestere. A településen amúgy tizenkét önkéntes tűzoltó van, tűz esetén hagyományos módon meghúzzák a harangokat, ilyenkor az önkéntesek rögtön jelentkeznek a polgármesteri hivatal felelős alkalmazottjánál.

Mezőterem vezetősége természetesen továbbra is szeretné fenntartani a jó kapcsolatot Oberkochen elöljáróival, a jövőre esedékes városnapokra már meghívást is kaptak a németországi partnerektől. Egy testvértelepülési együttműködés is elképzelhető lenne hosszabb távon, ez a baden-württenbergi városkával természetes is lenne, hiszen Mezőteremen is sok sváb származású él, az idősebbek még beszélik is a nyelvet, mondta Schwegler Árpád.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!