ERDON Helyi hírek

2011.07.18. 08:16

Szilágypér Napjai

Az elmúlt hétvégén első alkalommal rendezték meg a Szilágypér Napjai községnapi rendezvényt. Szatmár megyében ez az első olyan községnap, amit nem a helyi és a megyei költségvetésből finanszíroztak, nem is szponzorok támogatásával valósult meg, hanem Európai Uniós finanszírozásával.

Az elmúlt hétvégén első alkalommal rendezték meg a Szilágypér Napjai községnapi rendezvényt. Szatmár megyében ez az első olyan községnap, amit nem a helyi és a megyei költségvetésből finanszíroztak, nem is szponzorok támogatásával valósult meg, hanem Európai Uniós finanszírozásával.

Szilágypér és a magyaroprszági Szatmárcseke miután testvértelepülési szerződést írt alá, elhatározták, hogy közös pályázatot készítenek, hogy EU–s pénzt hívjanak le közös rendezvények szervezésére. A program keretén belül már több közös rendezvény valósult meg és vár megvalósításra.

Községnap EU–s támogatásból

Az első alkalommal megrendezett Szilágypér Napjai szervezésében a község testvértelepülése, Szatmárcseke küldöttsége is részt vett a szervezésben. Nagy szerep jutott a szatmárcsekei pálinkának és a szilágypéri bornak.

Szilágypér község számtalan rendezvénynek ad otthont az elmúlt húsz évben, leghíresebbek ezek közül a borversenyek, hiszen a szilágypéri bornak már rég elterjedt a híre még az országhatárokon túl is. Községnap eddig még nem volt, de az első alkalommal megrendezett Szilágypér napjai példa lehet a megye községei számára. Szilágypér és Szatmárcseke között több mint húsz éve jött létre kapcsolat a Sződemeteren megrendezett Kölcsey–megemlékezéseken. Mivel Sződemeteren kevés a magyar, az akkori polgármester sem hajlott a barátságra, Sarkadi Pál Szatmárcseke, és Tempfli Mihály Szilágypér polgármestere több alkalommal meglátogatták egymást, mikor kisebb, mikor nagyobb csoportokkal, míközben megállapodtak abban, hogy kapcsolataikat hivatalossá teszik. A barátság és az együttműködés oda fejlődött, hogy ma már egyre több közös rendezvényt szerveznek, és ezekre európai uniós pénzből nyertek támogatást. Természetesen a baráti körből nem zárták ki a sződemeterieket sem, hiszen a jelenlegi polgármester, Gheorghe Marian keresi a kapcsolatokat, és a magyar nyelv tanulásában is előrehaladást mutat.

Köszöntők, felszólalások

Az első községnap megnyitója késett egy kicsit, ennek már jól ismert oka az, hogy mint minden más települések rendezvényein, várni kellett a meghívott politikusokra. Tempfli Mihály, Szilágypér polgármestere rövid köszöntőjében elmondta, hogy a község számára öröm az, hogy sikerült megnyerni ezt a pályázatot, hiszen így anyagi problémák nélkül, több romániai és magyarországi település küldötteinek a részvételével szervezhetnek szinvonalas községnapot. Varga Attila parlamenti képviselő gratulált a szilágypérieknek a leleményességükért. Úgy látszik nem a pénzen múlik, ha valahol nem tudnak rendezni községnapot, hanem hozzáállás kérdése. Sarkadi Pál, Szatmárcseke polgármestere, az eddigi kapcsolatok és közös rendezvények eredményeiről, és a további tervekről beszélt. Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke azt emelte ki, hogy Szilágypér község távol van ugyan a községközponttól, de a kapcsolat erős. Alig van olyan pályázat, amelyen a község ne szerepeljen. Mircea Govor, a megyei tanács alelnöke is megerősítette, hogy milyen nagy fejlődésen megy át a község. Az alelnök gyerekkorának egy részét itt töltötte, de az a régi falu már nem létezik. Végül Gáti István kormányfőtitkár–helyettes szólt az ünneplőkhöz és kívánt számukra sok sikert. A továbbiakban a szórakozásé lett a főszerep. A vendégek végig járták a jelentősebb borpincéket és megállapították, hogy Szilágypéren jók a borok, Szatmárcsekén pedig kiváló a pálinka.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!