ERDON Helyi hírek

2011.07.05. 12:29

Szatmárnémetiben tartja közgyűlését az Országos Széchenyi Kör

Az Országos Széchenyi Kör 2011. július 8–11. közt Szatmárnémetiben tarja közgyűlését. Ebből az alkalomból szeretném röviden bemutatni a Kör múltját, tevékenységét, célkitűzéseit.

Az Országos Széchenyi Kör 2011. július 8–11. közt Szatmárnémetiben tarja közgyűlését. Ebből az alkalomból szeretném röviden bemutatni a Kör múltját, tevékenységét, célkitűzéseit.

 

Az Országos Széchenyi Kör 1982–ben alakult meg a bírósági bejegyzések szerint, de már 1977–től létezik, csak ebben az időben nehezen lehetett működési engedélyt szerezni. A Kör a Nagycenken levő Széchenyi Emlékmúzeum köré szerveződött, és kezdetektől támogatja a múzeum munkáját, eleinte gyűjtésekkel, tárlatvezetések fordításával, látogatók toborozásával. A kör legfontosabb célkitűzése: Gróf Széchenyi István szellemi hagyatékának ápolása és terjesztése elsősorban a fiatalok körében. Úgy akarunk dolgozni, hogy méltók lehessünk a „legnagyobb magyarhoz”, törekszünk arra, hogy minél többen ismerjék meg írásait, tevékenységét, és legfontosabb gondolatait, melyek a mai napig érvényesek. Őrizzük és ápoljuk a Széchenyi emlékeket, s támogatjuk újabbak létrehozását. Nyomtatványok, reprint könyvek kiadásával is terjesztjük Széchenyi István munkásságát. A Kör tagcsoportok hálózatából áll Szabolcstól Sopronig összesen 8 kisebb–nagyobb létszámú területi, illetve korosztályos csoportunk létezik. Munkájuk elsősorban a saját területükre terjed, helyi rendezvényeket szerveznek, általában havonta találkoznak, programjaikat önállóan állítják össze. Létezik korosztályos csoport, az Ifjúsági — elsősorban 12–18 éves korúak — illetve Egyetemi Szárny. A kör életét az elnökség irányítja, szervezi az egész tagságra kiterjedő programokat. Minden második évben a közgyűlésünk három napos, s ezt mindig más helyszínen tartjuk, s ilyenkor a tanácskozáson kívül a vendéglátó város nevezetességeivel és a környékkel is ismerkedünk.

Helyszín Szatmárnémeti

Az idei helyszínről két éve döntöttünk, amikor Sike Lajos újságíró, vagy ahogy önmagát nevezi, az öreg firkász, a Kör régi tagja, meghívott bennünket Szatmárnémetibe. Áldozatos munkával szervezi a várhatóan közel 100 küldött programját, elhelyezését, ellátását. Nem ez az első közös rendezvényünk, hiszen 1991–ben a középiskolások részére kiírt, Kortársunk Széchenyi vetélkedőn már részt vettek a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja Székely Ilona tanárnő vezetésével, s a középdöntőn elért jó eredményükért soproni táborázást nyertek. A következő években minden kiírt versenyünkön volt eredményesen szereplő diák a város és környék iskoláiból. Néhány diák nevét említem, akik az Ifjúsági Szárny munkájában is sokat segítettek: Bartha Balogh Emese, Tratner Andrea, Bartha Kinga, Stucz Melinda.

Természetesen mögöttük álltak tanáraik, Székely József igazgató, Székely Ilona, Bura László, Baritz György tanárok. 1993–ban a Kör elnöksége látogatott Szatmárnémetibe és találkozott a város vezetésével. 1995–ben az Ifjúsági Szárny tagjai utaztak Erdélybe és több napot töltöttek Szatmárnémetiben is. Rendszeresen ott vagyunk Kőszegremetén a Széchenyi oszlopnál s tapasztalhatjuk a falu szeretetét. A nyíregyházi Széchenyi István Szakközépiskola tanárai és diákjai is szinte évente felkeresik ezt vidéket, legtöbbször kerékpárra pattanva. Gondolom ezek után érthető, hogy miért Szatmárnémeti az első olyan helyszín, mely határon túl ad otthont a közgyűlésnek, s ezzel is erősítve összetartozásunkat. Abban a reményben, hogy ehhez gróf Széchenyi István emlékének közös ápolása is jelentősen hozzájárul. Még csak annyit, hogy a július 9–én, szombat délelőtt tartandó közgyűlés után ellátogatunk Kőszegremetére és Szinérváraljára, majd vasárnap Erdődre, Ákosra, Adyfalvára, Nagykárolyba, Kaplonyba. Ezúton is köszönjük mindazoknak, akik vendégségünket igyekeznek kellemessé tenni.

Péchy Mária,

az Országos Széchenyi Kör elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!