ERDON Helyi hírek

2011.07.15. 08:17

Nem a strand vizétől vagy az étteremben található ételektől lettek betegek

Bár két nap alatt huzsonegy gyermek jelentkezett hasonló tünetekkel a sürgősségi betegellátó osztályon, a DSP szakemberei szerint véletlen egybeesésről lehet szó.

Bár két nap alatt huzsonegy gyermek jelentkezett hasonló tünetekkel a sürgősségi betegellátó osztályon, a DSP szakemberei szerint véletlen egybeesésről lehet szó.

 

A megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) vizsgálatot indított a július 11. és 13. között hasonló tünetekkel a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi betegellátó osztályára érkező 21 — egy és tizennégy év közötti — gyermek esetével kapcsolatban. Mindegyikük rosszullétre panaszkodott, hánytak, és gyomor-, vékony-, illetőleg vastagbél gyulladással diagnosztizáltak náluk. Miután mintát vettek a gyermekektől, az ételből, amelyet fogyasztottak és a vízből, amelyben fürödtek, de az ezeken végzett analízisek nem mutatták ki, hogy az egészségre veszélyes kórokozók lennének bennük. A közegészségügyi igazgatóság járványügyi szakemberei szerint több tényező is közrejátszhatott abban, hogy magas számban fordultak elő ezek a megbetegedések. A szerkesztőségünkhöz dr. Tamas Lidia járványügyi szakorvos és DSP sajtószóvivő által eljuttatott írásos közlemény szerint az alábbi okok egymásra tevődése vezetett a megbetegedéshez: hosszú ideig voltak kitéve a gyermekek igen magas hőmérsékleti viszonyoknak; a hazulról a strandra vitt élelmiszerek nem megfelelő tárolási és hűtési körülményei; sokféle étel egymásra tevődése, amelyek együtt emésztési zavart okozhatnak (üdítő, fagylalt, gyümölcs, főzz kukorica, tojás, majonéz, stb.). Az esettel kapcsolatban a DSP közegészségügyi szakemberei ismételten felhívják a figyelmet arra, hogy nagy melegben fokozottan figyelni kell az élelmiszerek elkészítésére és tárolására, valamint azokra a személyes higiéniai alapelvekre (kézmosás, gyümölcsök fogyasztás előtti megmosása, stb.), amelyek figyelmen kívül hagyása akár komoly következményekkel is járhat. Ugyanakkor rosszullétet okozhat napszúrás is. A járványügyi orvosok szerint egy kis odafigyeléssel elkerülhetőek a mostanihoz hasonló tömeges megbetegedések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!