ERDON Helyi hírek

2011.07.04. 17:54

Megújuló energiaforrások

Szatmár megye – A geotermikus energiaforrások feltérképezését és szélesebb körű hasznosítását célzó program indult Szatmár és Szabolcs–Szatmár–Bereg megyében. Az Európai Unió által támogatott kezdeményezésről július 4–én tartottak szakmai megbeszélést Szatmárnémetiben, az Agrár, Kereskedelmi és Iparkamara székhelyén.

Szatmár megye – A geotermikus energiaforrások feltérképezését és szélesebb körű hasznosítását célzó program indult Szatmár és Szabolcs–Szatmár–Bereg megyében. Az Európai Unió által támogatott kezdeményezésről július 4–én tartottak szakmai megbeszélést Szatmárnémetiben, az Agrár, Kereskedelmi és Iparkamara székhelyén.

 

A megbeszélés házigazdája Daniela Culic, az iparkamara elnöke volt, aki elmondta, hogy a 43 ezer eurós összköltségű, a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében nyert támogatás révén a projekt kilenc hónapos időtartama alatt három résztanulmány készül el, a meglévő geotermikus, azaz a Föld belső hőjéből származó energiaforrások rendszerezésére, illetve új lelőhelyek felkutatására. Culic elmondta, hogy a program azon vállalkozások számára lehet fontos, amelyek a geotermikus energia (például a termálvíz) hasznosításának területén szeretnének fejleszteni, vagy új beruházásokat indítanának a magyar vagy a román oldalon. A vállalkozások a tanulmányok eredményeire építve elindíthatják fejlesztéseiket; az elkészült szakmai anyagokat nyilvánosságra hozzák, ezek bárki számára elérhetőek és szabadon felhasználhatóak lesznek. A tanulmányok részletes földtani elemzéseket és várható beruházási költségvetéseket tartalmaznak majd, megkönnyítve ezzel a beruházni kívánó vállalkozások indulását.

Elkészült az első résztanulmány

Hétfőn a magyar és román résztvevők előtt Bereczki Norbert és Winkler László, a Miskolci Egyetem Környezetgazdálkodási Intézet, illetve a projekt lebonyolítását irányító Uni-Felxys Közhasznú Nonprofit Kft. szakemberei mutatták be a három résztanulmány közül az elsőt, mely a geotermális energiához kapcsolódó egyéb megújuló energiaforrásokat ismerteti. Azért fontos a nap, szél és biomassza energiáról külön beszélni, mert a geotermális energia nem fedi le a szükséges energiaforrásokat, hangsúlyozta a szakember. A megújuló energia elterjedését az Európai Unió egy fő célkitűzésének tekinti, mivel az átlagos energia terén Oroszország monopolhelyzetben van, és ezen szeretnének változtatni, ennek elérése érdekében azt a célt tűzték ki, hogy 2020–ra a megújuló energia az energiaforrások 15 százalékát tegye ki, és közben az olaj alapú energiatermelés szoruljon háttérbe. Bereczki a nap és szélenergia előnyeiről tartott egy rövid beszámolót. Szabolcs–Szatmár–Bereg és Szatmár megye kiváló ezen megújuló energiaforrások kiaknázására, azt figyelembe véve, hogy a nap évi 2100–2300 órát süt a térségben, így a napelemek igen magas hatásfokkal üzemeltethetőek, mondta Bereczki. Mivel a megújuló energiaforrások nem ismernek határokat, és a két megyében nagyjából egyforma a mezőgazdasági terület nagysága, a biomasszából nyert energia is meghatározó lehet, hangsúlyozta Winkler. A biomassza közvetlen égetéssel hő– és villamosenergia, míg megfelelő előkészítéssel és kémiai reakciók révén biogáz és etanol előállítására alkalmas, mondta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!