ERDON Helyi hírek

2011.07.20. 15:44

Mária szobor és zsinagógafelújítás

A pályázók idén szeptember 1-ig kell benyújtsák a leendő nagyváradi Mária szobor tervezetét a nagyváradi önkormányzathoz.

A pályázók idén szeptember 1-ig kell benyújtsák a leendő nagyváradi Mária szobor tervezetét a nagyváradi önkormányzathoz.

 Mária királynő szobrát az egykori szovjet emlékmű helyére tervezi a város, oda, ahol a királynő szobra állt a két világháború közötti időszakban. A nagyváradi helyi tanács tegnapi ülésén szavazta meg a szoborkészítésre beérkező pályázatokat elbíráló bizottság önkormányzati képviselőit Bogdan Hossu és Daniel Vulcu személyében. A kiírás szerint a szobornak hasonlítania kell a két világháború között a téren elhelyezett szoborral. A pályázatokat szeptember 1-ig kell benyújtani, október 1-jén hírdetnek nyertest, a bronzszobor 2012 május 1-ig kell elkészüljön. A város elképzelése szerint a szobrot jövő év május 23-án avatnák fel, Mária királynő és Ferdinánd király látogatásának 93. évfordulója alkalmából.

A város felújíttatja a Kossuth (Independentei) utcán álló neológ zsinagóga épületét is. Az önkormányzat már korábban egyezséget kötött a nagyváradi zsidó hitközséggel arról, hogy európai forrásokból, közösen újítják fel az épületet, és amennyiben pályázatuk sikeres lesz, akkor a hitközség és az önkormányzat közösen használja majd felújítás után az épületet. Delorean Gyula helyi tanácsos az ülés után lapunknak elmondta, hogy a zsinagógának kulturális funkcionalitást szánnak, az elképzelések szerint koncertterem vagy kiállítóterem fog üzemelni benne. A tegnapi tanácsülésen a helyi tanácsosok megszavazták azt, hogy százezer lejt irányozzanak elő a felújítás megvalósíthatósági tervének elkészítésére. A teljes felújítás becsült értéke 200 ezer euró.

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!