ERDON Helyi hírek

2011.07.21. 12:39

Kevesebb kar lesz a Nagyváradi Egyetemen

Nagyvárad- Szerda délelőtti sajtótájékoztatóján dr. Cornel Antal rektor bejelentette: elkészült a Nagyváradi Állami Egyetem Chartája, melyet hétfőn fogadott el a felsőfokú tanintézmény szenátusa.

 A nyári szünet előtti utolsó sajtótájékoztatóján Cornel Antal rektor bejelentette: a tanügyi törvénynek megfelelően aktualizálták a Nagyváradi Egyetem Chartáját, vagyis közel kilencven belső szabályzaton frissítettek. A dokumentum három csatolmányt is tartalmaz- az etikai kódexet, a különböző struktúrák megválasztásának szabályzatát, illetve az oktatók versenyvizsgáinak lebonyolítását-, és az elmúlt hétfőn fogadta el a szenátus. Többek közt újdonságnak számít, hogy a szenátusnak nem lehet tagja vezető pozicióban levő egyetemi oktató, és az elnököt ezentúl titkos szavazással választják meg a tagok, vagyis a rektor nem vállalhatja ezt a tisztséget. Ugyanakkor erősödött az etikai bizottság szerepe: anélkül dönthet különböző szankciókról, hogy előtte ki kellene kérnie a szenátus véleményét, és továbbra is kötelező kizáró ok marad a tisztségek betöltésekor az összeférhetetlenség és az érdekellentét. Egyébként a minisztérium által kijelölt naptár értelmében az egyetemi választásokat szeptember 6. és március 1. között fogják lebonyolítani. Október 1-ig a részlegeknek átkeresztelt katedrák vezetőit választják meg, majd következnek a fakultások tanácsainak és a szenátusnak a tagjai, valamint a rektor. Szintén nóvum, hogy a minisztérium által megerősített rektor versenyvizsgát hirdet majd a dékáni tisztségek betöltésére, tehát ezentúl a dékánokat nem fogják közvetlenül megválasztani.

Egyéb módosításokról is döntöttek: például az ugyanazon a területen tevékenykedő szakembereket egy közös szakrészlegbe tömörítik, akárcsak az egyetemi szakoktatókat. Jelentős változásnak számít, hogy októberig úgy alakítják át a Nagyváradi Egyetem szerkezeti felépítését, hogy az eddigi 18 fakultás, 60 katedra és néhány részleg helyett 15 kar és 47 részleg legyen. Ennek megfelelően Művészeti Fakultássá olvad egybe a vízuális művészetek kara és a zenei tanszék, illetve Energiamérnöki és Ipari menedzsment Fakultássá egyesülnek az energetikai, valamint a textil- és bőripari karok. A politikatudományi és kommunikációs tanszéket bekebelezi a Történelem, Nemzetközi Tudományok és Politikatudományi Fakultás, utóbbiból viszont kiválik a földrajz szak és a Földrajz, Turizmus és Sport Fakultáshoz vándorol. Ugyanakkor átnevezik a jogtudományi kart, mely októbertől a Jogi Kar elnevezést fogja viselni.

 

A hetedik

 

A rektor arról is beszámolt, hogy egy megismételt választás eredményeképpen Dacian Radu tanársegéd lett az etikai bizottság hetedik tagja. Az is elhangzott még, hogy a 2011/2012-es egyetemi tanév október 3-án, hétfőn fog kezdődni. A közelmúltban nyugdíjaztak kilenc egyetemi oktatót, mivel betöltötték 65. életévüket. Egy dékánhelyettes és négy katedrafőnök esetében többféleképpen lehetett értelmezni a törvényt, ezért pontosítást kértek a munkaügyi minisztériumtól. A tárcától kapott válasz alapján úgy döntöttek, hogy szerződést kötnek velük és a mandátumuk végéig megtarthatják vezető tisztségeiket. Elbocsátották viszont a sokáig betegszabadságon levő Ioan Stanca előadótanárt, akiről egyértelműen bebizonyosodott, hogy plagizált.

Jó hír az egyetemistáknak, hogy azok, akik október 15-ig egész évre kifizetik a beiskolázási díjukat, 5 százalékos kedvezményben részesülnek. Cornel Antal arra hívta fel a „gólyák” figyelmét: be kell fizessék a 80 lejes beiratkozási díjat és ki kell töltsenek egy formanyomtatványt, mellyel a titkárságon jelzik, hogy a Nagyváradi Egyetem hallgatói kivánnak lenni. Azok a sikeresen felvételizők pedig, akik tandíjas helyekre jutottak be, ki kell fizessék az évi teljes összegnek legkevesebb egyhatodát.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!