ERDON Helyi hírek

2011.07.19. 17:06

Kárt tesznek a földeken a juhok

Szatmár megye — A szatmárnémeti Szőkemocsár vidékén legelő 6000 darabos juhnyájjal rendelkező tulajdonosra panaszkodott a július 19–én megtartott prefektúrai fogadó–órán Pop Aurel szatmárnémeti lakos.

Pop Aurel, a szatmárnémeti Szőkemoccsárról egy, a környékükön 6000 fős juhnyájjal rendelkező tulajdonosra panaszkodott Szatmár megye prefektusának, Radu Giurcănak a júéius 19–én megtartott fogadóórán. Elmondása szerint a környéken már nagyon sokan eladták a juhok tulajdonosának a földjüket, aki szinte már leuralta ezt a vidéket. Akik pedig nem akarták a földjüket potom pénzért eldobni maguktól és nem álltak kötélnek, azok földterületére ráhajtják a juhászok az állatokat és tövig tarolják az éppen ott található növényi kultúrát, nagy károkat okozva ezzel a gazdálkodóknak. A panaszos feljelentést is tett a rendőrségen, az még 2004–ben volt, de nagyon felháborítónak tartja azt, hogy a juhnyájak tulajdonosa úgy viselkedik, mintha rá nem vonatkoznának ennek az országnak a törvényei. A rendőrnek kellett kiszállnia hozzájuk, csak így tudott beszélni velük. A panaszos házában és gyümölcsösében is kárt tettek, egyszerűen nem lehet mit tenni velük, a fia azt hangoztatja, hogy mehetnek az ott lakók akár Bukarestig is, úgyis a pénz beszél. A meghallgatást követően azt ajánlotta a prefektus és a tanácsadója, Cosmin Dorle, hogy tegyen feljelentést a rendőrségen vagy az ügyészségen rongálás és magánterület sértés címén a nyáj tulajdonosa ellen, ezzel párhuzamosan a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal szakemberei ki kell szálljanak a helyszínre, hogy felmérjék az okozott kár mértékét, és ekkor lehet kártérítést kérni a rongálótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!