ERDON Helyi hírek

2011.07.19. 17:00

Itt a dinnye, de nehéz eladni

Piskolt híres a dinnyéjéről, mégis egyre kevesebben foglalkoznak a gyümölcs termesztésével a faluban. Az ok főleg az értékesítés nehézsége, a megfelelő piac hiánya.

 Elkezdődött a dinnyeszezon, lassan a kedvelt gyümölcs ára is elkezd lejjebb menni, ahogy mind több termelő kezdi el a „szakítást”. Szatmár megyében több híres dinnyetermelő település is van, ilyen például Piskolt, mely egyik „otthona” a görögdinnyének megyénkben. A falun áthaladva megszokott látvány ilyenkor a portékájukat áruló gazdák kis standjainak sora. Az idei termés biztatónak ígérkezik, a gond inkább az értékesítéssel van, egyre nehezebb a megtermelt gyümölcsöt értékesíteni. A környéken főleg görögdinnyét termesztenek, (ebből több fajtát is lehet látni), sárgadinnyét csak kisebb mennyiségben, ezt a vásárlók közül is kevesebben keresik, inkább csak ínyencség gyanánt.

 

Kovács Endre alpolgármester, maga is foglalkozik dinnyetermesztéssel, gyakorlatilag már gyermekkora óta. Elmondta, hogy valóban egyre kevesebben vágnak bele a községre oly jellemző gyümölcs termesztésébe, mivel az egyre kevésbé éri meg. Valamikor több száz hektáron terültek el a dinnyeföldek Piskolt határában, ehhez képest most 50-60 hektárnál nincs több. A problémát az értékesítés jelenti, nehezen lehet eladni a termést. Jelenleg ötven bani és egy lej között van a görögdinnye nagybani ára (kilogrammonként), attól függ, hogy ki hogyan tud alkudni. Az egyetlen lehetőség a piacon való árulás, de erre a legtöbb embernek nincs ideje. A nagyváradi zöldségpiacon még elég jól lehet árulni, de az is messze van. Külföldre gyakorlatilag lehetetlen értékesíteni, hiszen az elérhető közelségben lévő területek szintén jó dinnyetermelők.

Egyébként ugyanez a helyzet a másik híres piskolti terménnyel, a burgonyával kapcsolatban is. Míg két éve például gond nélkül eladták a megtermelt krumplit, addig az idén semmilyen kilátás nincs erre. Az útszéli árusok naponta egy-két zsákkal sikerül eladjanak, ez pedig elkeserítően kevés, de a nagyobb tételben való árusítás sem megy. Tulajdonképpen minden terménnyel ez a legnagyobb baj, a piac hiánya.

Kovács Endre amúgy másfél hektáron termeszti a görögdinnyét, ezen kívül burgonyát, valamint két hektáron káposztát, ezt így vállalta egy néhány éve elnyert pályázatban. Az idei termés biztatónak ígérkezik, mondta, a hét végén el is lehet kezdeni a betakarítást. Akik fólia alatt termesztenek, azok már mintegy két hete tudnak érett gyümölcsöt szakítani, így a szezon eleji magasabb árat is el tudják kérni, de ugyanakkor a befektetésük is nagyobb. Egy hektáron akár negyven tonna dinnye is megteremhet, ha minden a tervek szerint alakul.

Jurj Mihai és Lucaciu Vasile szintén dinnyével foglalkoznak, ők klasszikus módon az út szélén árulják a megtermelt gyümölcsöt, másfél lejes kilónkénti áron. Kevésbé voltak derűlátóak, szerintük nem olyan kiemelkedő az idei termés, ráadásul jégverés is pusztított, ez főleg a sárgadinnyét viselte meg esetükben. Elmondták, hogy egyelőre nem megy igazán jól az üzlet, csak kisebb méretű dinnyéik vannak, ezt nem veszik annyira. Az emberek inkább a szép nagy darabokat keresik, kevésbé értenek a minőség megállapításához. Az igazi szezon augusztusban lesz, akkor már tudnak nagyobb „példányokat” is kínálni, ha közbe nem jön egy újabb jégeső, vagy hasonló gátló tényező.

Fischer Botond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!