ERDON Helyi hírek

2011.07.25. 09:40

Hat szatmári Szent György lovag

Szombaton, Szent Brigitta napján, a szatmárnémeti római katolikus Székesegyházban, Szatmár megyében első alkalommal szerveztek lovagavatási ceremóniát.

Szombaton, Szent Brigitta napján, a szatmárnémeti római katolikus Székesegyházban, Szatmár megyében első alkalommal szerveztek lovagavatási ceremóniát.

 

 

Az ökumenikus szentmisén, amelyet Ft. Nagy György Attila és Ft. Knech Béla nyugalmazott plébános celebrált, jelen volt Nt. Kovács Sándor, a Szatmári Református Egyházmegye esperese is. Nagy György Attila elmondta, hogy méltó ez a nap ehhez a nem mindennapi lovagi szertartáshoz, hiszen Szent Brigitta Európa védőszentje, aki sok jót cselekedett földi életében, és sok jócselekedetet kell tenniük a Szent György lovagoknak is.

Dr. Makkai Gergely marosvásárhelyi nagyprior elsősorban lovag Körös Cseke László, a Szent György Lovagrend pénteken utolsó útjára kísért örökös kancellárjának tevékenységét méltatta. Ő volt az, aki az 1326–ban Károly Róbert magyar király által létrehozott, a kommunizmus éveiben betiltott rendet 1990–ben újraélesztette és igyekezett kiterjeszteni a Magyarország határain kívül eső magyarlakta területekre. A nagyprior megköszönte a Székesegyháznak, a református esperességnek és a Református Gimnáziumnak, hogy segítettek a rend történetében ennek a kiemelt eseménynek a lebonyolításában. Károly Róbert egy olyan rendet hozott létre, melynek célkitűzései a XXI. számában is időszerűek. Istenhitre, magyarságtudatra, hagyományőrzésre, egymásra figyelésre ma is nagy szükség van, ez ma a lovagok feladata.

 

Lovagavatás

 

Erdei D. István, az első Szatmár megyei Szent György lovag, a város és a megye rövid történetét mutatta be, majd elszomorító adatokat sorolt fel arra vonatkozóan, hogy milyen nagy mértékben csökken a magyarság száma a megyében. Lovag ifjú Cseke László rendi kormányzó Károly Róbert tevékenységének jelentőségéről beszélt. Trónra kerülése előtt trónviszályok dúltak, számára adatott meg az a lehetőség, hogy stabilitást teremtsen Magyarországon. Az 1990-ben újraalakult Szent György Lovagrend célkitűzései már nem ugyanazok, mint a Károly Róbert által létrehozottnak, de ugyanolyan fontosak és ugyanolyan nagy szükség van rájuk. A lovagi munka csak úgy lehet hasznos, ha a legifjabb lovagok is, már most elkezdenek foglalkozni a fiatalok nevelésével. Miután Nt. Kovács Sándor esperes felolvasta a Sárkányölő Szent Györgyhöz szóló imát, lovag dr. Jeszenszky Géza levezette a lovagavató szertartást. ,,Lovaggá válni nem kötelező — hangsúlyozta —, felkérésre, önként vállalják a várományosok. Aki belép a rendbe, annak azontúl kötelességei vannak. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a rend jelszavát: Valósággal igaz vagyok a testvéri renddel szemben”. A két szatmárnémeti, és a nyolc erdélyi várományos eskütétele után, a kormányzó kardjával vállukat érintve jelezte, hogy ezentúl a rend tagjai. A hat Szatmár megyei Szent György lovag (Erdei D. István, Gönczy Gábor, Tóth Géza Ivor, Scmidt Mária, Varga Péter és Boga Ferenc) nagy feladatokat vállaltak, reméljük mindig megfogják tartani esküjüket. Megteremtődtek a feltételei annak is, hogy kérjék a szatmári prior létrehozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!