ERDON Helyi hírek

2011.07.15. 12:41

Egyháztörténeti vetélkedő Érbogyoszlón

Bihar megye - Több év kihagyás után ismét megrendezték az Érmelléki Református Egyházmegyében az egyháztörténeti vetélkedőt. Házigazda az érbogyoszlói gyülekezet volt, a fő támogató a Communitas Alapítvány.  

Bihar megye - Több év kihagyás után ismét megrendezték az Érmelléki Református Egyházmegyében az egyháztörténeti vetélkedőt. Házigazda az érbogyoszlói gyülekezet volt, a fő támogató a Communitas Alapítvány.

 

 

 

A megmérettetésen hét gyülekezet ifjúsági csapata vett részt: Bihardiószeg, Érbogyoszló, Értarcsa, Érmihályfalva, Jankafalva, Székelyhíd, Szentjobb. A program egy rövid áhítattal kezdődött, melyet Jakó Sándor Zsigmond egyházmegyei ifjúsági előadó, jankafalvi lelkész, a vetélkedő főszervezője tartott. Az Apostolok Cselekedeteiből vett igerész magyarázata során rámutatott: az egyház hajója sok külső „vihar” és belső támadás ellenére is még mindig „úszik”, tart a célja felé – ez nem emberi erő műve, hanem Isten kegyelme. Az áhítat, majd néhány technikai tudnivaló ismertetése után a résztvevők megcsillogtathatták tudásukat. Az ifjaknak az ókori keresztyénséggel kellett közelebbről megismerkedniük: hogyan jött létre az egyház, hogyan üldözték a keresztyéneket, hogyan lett államvallás később a keresztyénség, milyen eretnekségek ütötték fel a fejüket, hogyan védekeztek ezek ellen a zsinatokon.

 

Dupla vagy semmi

 

A vetélkedő első részében három játék zajlott egymás után. Először a csapatoknak azt kellett eldönteni, hogy a Jakó Sándor tiszteletes által elmondott 42 állításból melyik igaz, és melyik hamis. Utána kakukktojás keresése zajlott, melyben duplázni lehetett a pontokat. Ezt követően a szókirakó játék okozott fejtörést de a tiszteletestől lehetet segítséget kérni – a pontok megfelezéséért cserébe. Míg a fiatalok a feladatokat oldották, a zsűri két tagja (Rákosi Jenő esperes és Balogh Katalin, a vallástanárok egyházmegyei vezetője) már javította is a megoldott lapokat, a harmadik zsűritag, Simon-Szabó István éradonyi lelkészt a technikai rész „kezelésében” segített játékvezető kollégájának. Szünet után a verseny az ismert tévés vetélkedő mintájára megszerkesztett 40 pontos játszmával folytatódott, melynek számítógépes kivitelezése Oroszi Kálmán érseléndi tiszteletesnek volt köszönhető. Ez a játék elsősorban az értarcsai csapatnak és a házigazda bogyoszlóiaknak kedvezett, a többiek sajnos ebben a körben nem tudtak pontot szerezni.

 

Becsüljék hitüket, egyházukat

 

A legutolsó vetélkedőben már nem a szervezők „kínozták” az ifjakat, hanem ők egymást a dominópárbajban. A vetélkedő záró részében minden csapat egy újságcikket kellett írjon a versenyről, amiért zsűri végül minden csapatnak egyenlő pontszámot adott, így az első öt próbatétel végeredménye döntötte el a helyezéseket. A finom ebéd után – mely a bogyoszlói nőszövetséget dícsérte – nem maradt más hátra, mint az eredményhírdetés. Előtte Rákosi Jenő esperes kifejezte reményét, hogy a fiatalok nem csak a nyeremény könyvekkel, és a játékok emlékével maradnak, hanem a tanultakból az is szívükbe íródik, hogy milyen sokan áldozták életüket is Krisztusért, az egyházért, és ehhez mérten becsülik hitüket, gyülekezetüket, egyházukat. Jakó Sándor Zsigmond ifjúsági lelkész kihírdette: első helyezett lett Értarcsa (Kuruc Brigitta, Kabai Kitty, Orosz Zsolt), második Jankafalva (Kovács Ildikó, Bodó Judit, Szegedi Csilla, Bodó Bianka), harmadik Székelyhíd (Törő Attila, Béldi Klementina, Papp Gabriella, Kerekes János).

 

Lesz visszavágási alkalom

 

Az elsők a könyvjutalom mellett ingyenes táborozást nyertek az augusztusban tartandó ÉRIT (Érmelléki Református Ifjúsági Tábor) táborba. Ugyanakkor senki sem távozott üres kézzel haza, még a zsűri sem, hiszen a szervezők mindenkinek adtak egy szép oklevelet, mellette testi és lelki táplálékot is. Reménység szerint ez a vetélkedő egy újrakezdés volt, így várhatóan jövőre lesz folytatása is, ami egy kicsit vigasztalhatja azokat a csapatokat, akik idén lemaradtak a dobogóról, hiszen lesz még lehetőség a visszavágásra.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!