ERDON Helyi hírek

2011.07.09. 15:29

Csángók jártak Szatmárban

Egy hetet töltöttek vidékünkön csángó gyerekek, ami hozzájárult egymás értékeinek jobb megismeréséhez.

Egy hetet töltöttek vidékünkön csángó gyerekek, ami hozzájárult egymás értékeinek jobb megismeréséhez.

 

 

Bizonyára felejthetetlen élményt jelentettek a csángó gyermekek és oktatóik számára a Szatmár vidékén eltöltött napok. Ugyanúgy élményt jelent a szatmárnémeti MADISZ tagjai számára, akik immár nyolcadik alkalommal szervezték meg a tábort, sokszor fáradságot nem kímélő munkával, a gyerekeket oktató pedagógusok, lelkészek és mindazon családok számára, akik befogadták otthonaikba a vendégeket. A befogadó családok között voltak Csángóföldről elszármazott szatmáriak, és nagycsaládosok is, ahol a családban levő három négy gyermek mellett még jól elfért egy hétre egy–két csángó gyermek is. A gyermekek megszerették egymást, sokan közülük biztosan a jövőben is ápolni fogják az így kialakult kapcsolatokat.

 

 

A csángó nyelv megőrzése

A csángó falvakban a templomban, iskolában, hivatalokban a román nyelvet használják, a legtöbb szülő otthon is románul beszél a gyerekekkel a jobb boldogulás reményében, ezért a hozzánk látogató gyerekek többsége rosszul beszéli a csángó nyelvet. Ilonczai Annamária, a MADISZ társelnöke elmondta, ennek a tábornak a legfőbb célja éppen az anyanyelv használatának serkentése. Ezt hivatottak szolgálni a délelőtti játékos, mozgásos, zenés foglalkozások, ahol a pedagógusok drámapedagógiai módszerekkel tanították a magyar nyelvet, ami a gyerekek számára nem is volt teher, inkább játék. A vendégeknek nem volt alkalmuk unatkozni, hiszen napközben változatos programokon vettek részt, fejlesztő foglalkozásokon, egészségügyi, vallásos nevelésen, bábszínházban. Megtekintették Szatmárnémeti nevezetességeit, a múzeumokat, a Székesegyházat, a püspökséget, majd a nagykárolyi kastélyba is ellátogattak. De nemcsak ők épültek, hanem a szatmáriak is nagyon sokat tanultak, tanulhattak tőlük. Betekintést nyerhettek egyedi kultúrájukba, ízes nyelvükbe, hiszen falvaikban most is az archaikus, nyelvújítás kora előtti csángó–magyar nyelvet beszélik. Orbán Attila hét éve oktatja a magyar nyelvet csángó gyerekek számára, azóta él közöttük. Tapasztalata szerint a csángók nyugodtabban élnek, talán nem ragadta el őket annyira a globalizáció, a mai rohanó, fogyasztói világunk. Ma is őrzik hagyományaikat, a lakodalmakon a hagyományos csángó dallamokra csángó táncokat járnak. Remélhetőleg az itt szerzett élmények megerősíti őket abban, hogy büszkén vállalva megőrizzék értékes kultúrájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!