ERDON Helyi hírek

2011.07.07. 14:50

Borbély: szeptemberre befejeződik a marosvásárhelyi állatkert modernizálása

Maros megye - Mandátumon átvétele óta elsődleges fontosságúnak tartottam, hogy a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium költségvetésének legnagyobb részét hathatós beruházásokra fordítsuk. Idén, beruházásokra 1,05 milliárd lej áll rendelkezésünkre, a kifizetett beruházások jelenlegi értéke az első szemeszterre előreirányzott költségvetés 96,3 százalékát teszi ki – nyilatkozta Borbély László miniszter július 7-i marosvásárhelyi sajtóértekezlete alkalmával.

Maros megye - Mandátumon átvétele óta elsődleges fontosságúnak tartottam, hogy a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium költségvetésének legnagyobb részét hathatós beruházásokra fordítsuk. Idén, beruházásokra 1,05 milliárd lej áll rendelkezésünkre, a kifizetett beruházások jelenlegi értéke az első szemeszterre előreirányzott költségvetés 96,3 százalékát teszi ki – nyilatkozta Borbély László miniszter július 7-i marosvásárhelyi sajtóértekezlete alkalmával.

 

Ami a beruházásokat illeti, a minisztérium által még a mandátumom előtt elkezdett, stagnáló munkálatok befejezése érdekében, egy az elkezdett munkálatok befejezését célzó prioritás listát készítettünk. Csak itt Maros megyében tudok mondani három olyan befektetést: a nyárádszeredai és a nyárádtői csatornázási és az erdőszentgyörgyi vizes munkálatokat, amelynek a finanszírozási konvencióját az önkormányzatokkal még 2007-ben megkötötte a minisztérium, de 2007-2009 között nem számottevő összegekkel támogatta kivitelezésüket. Míg 2007-2009 között erre a három munkálatra összesen 5.300.900 lejt adott a minisztérium, addig 2010-ben a minisztériumnak 12.973.024 lejjel sikerült támogatnia ezeket a fontos munkálatokat – hangsúlyozta Borbély.

 

A minisztérium költségvetéséből finanszírozott marosvásárhelyi állatkertnél folyó modernizálási munkálatokkal kapcsolatosan Borbély elmondta, habár a minisztérium 2007-ben aláírta a munkálat finanszírozási konvencióját, 2007-2009 között ez ügyben nem történt kifizetés. Mandátumom átvétele után, 2010-ben a minisztérium 3.574.588 lej értékben fizetett ki számlákat, az idei költségvetés pedig tartalmazza a munkálat befejezéséhez szükséges teljes összeget, több mint

7 millió lejt – hangsúlyozta Borbély László kiemelve: ez úton is felkérem az kivitelező céget, hogy sietesse a munkálat befejezését, szeptemberre legyen kész a beruházás, mert a pénzalap biztosított.

 

A környezetvédelmi miniszter véleménye szerint egy másik fontos beruházás, amire a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium és az Európai Unió pénzt ad az az Azomures ülepítőjének megtisztítása. A marosvásárhelyi önkormányzat által az Azomurestől átvett 30 hektáros terület történelmi szennyezettségének felszámolása körülbelül 22 millió Euróba kerül és a Környezetvédelmi Operatív Program keretén belül fog elkészülni – emelte ki Borbély László.

 

A minisztérium jelenlegi legnépszerűbb programjával kapcsolatosan Borbély elmondta: a Zöld Ház program keretén belül Maros megyében egy hónap leforgása alatt 448 pályázati iratcsomót tettek le a pályázók, ez a szám a tavaly hat hónap alatt letett pályázatoknak több mint kétszerese. Országos szinten július 15-ig lehet még pályázni Zöld Házra azokban a megyékben, ahol még nem fogyott el a megyéknek elkülönített keretösszeg – jelentette be a miniszter.

 

A jogi személyek számára szóló Zöld Ház program keretén belül Marosvásárhely kapta a Környezetvédelmi Alap által adott eddigi legnagyobb támogatást, majdnem három és fél millió lejt, mely keretén belül 14 intézmény megújuló energiával történő fűtése oldódik meg – emelte ki Borbély László.

 

A roncsautó programmal kapcsolatosan a miniszter elmondta: idén Maros megyében több mint 3.700 vouchert osztottunk ki és eddig 2.243 környezetszennyező gépkocsit sikerült kivonnunk a forgalomból.

 

A Környezetvédelmi Alap a már ismert népszerű programjai mellett 2011. július- augusztusban két új pályázati szessziót indít, az egyik a biciklisávok kiépítését, a másik a gyenge minőségű mezőgazdasági területek erdősítését szorgalmazza – emelte ki a miniszter.

 

A mai sajtóértekezlet keretén belül Borbély László környezetvédelmi miniszter és Csegzi Sándor alpolgármester aláírták a marosvásárhelyi Kárpát-, Hateg-, és Vrancea sétányok melletti zöld övezetek finanszírozási szerződéseit is. A Környezetvédelmi Alapból finanszírozott beruházás értéke 1,1 millió lej. A parkosítási programmal kapcsolatosan a miniszter hangsúlyozta, hogy elsődleges fontosságú a zöld területek számának növelése. Maros megyében jelenleg 13 parkosítási terv kivitelezése folyik. Hamarosan befejezzük a leszerződési procedúrákat a radnóti park esetében is – mondta Borbély László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!