ERDON Helyi hírek

2011.06.05. 10:13

Újabb beruházások Székelyderzs községben

<p>A település szempontjából hatalmas jelentőségű beruházást, a székelyderzsi ivóvízrendszert adták át június 3-án a központi közkútnál.&nbsp;Az ünnepélyes eseményen a helyi lakosság mellett részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Benyovszki Lajos megyei tanácsos, Antal István parlamenti képviselő és Zoltáni Csaba &nbsp;polgármester.</p>

 

Borboly Csaba elmondta, kemény összefogás áll az ivóvízrendszer kiépítése mögött, hiszen a munkálatok összértéke 998 000 lej, amelyet 100 százalékban a kormány által Hargita Megye Tanácsának leosztott forrásokból fedeztek. – Székelyderzs egész Székelyföld és a teljes magyar nembzet számára kiemelkedő fontosságú turisztikai és vallási értékekkel rendelkezik, amelyek megkövetelik, hogy megfelelő infrastrukturális fejlesztéseket vigyünk véghez a településen – emelte ki a megyei tanács elnöke. Zoltáni Csaba elmondta, kiemelkedő pillanat ez a település életében, hiszen öt éve várják a víz bekötését, ugyanakkor a lakosság türelmét kérte, hiszen következő lépésként szerződést kell kötni egy üzemeltetővel, és utána következhet a tulajdonképpeni vízszolgáltatás. A munkálatok a következőket foglalták magukban: természetes források  befogása drénkiépítéssel, 350 méter fővezeték és  5160 méter elosztóvezeték lefektetése, egy 200 köbméteres vasbeton tartály elhelyezése, ugyanakkor 24 darab utcai közkút és 3 darab tűzcsap elhelyezése. A műszaki átvétel után Székelyderzs község a saját közvagyonát képező beruházást ügykezelésébe veszi, a község biztosítja a vízrendszer legális működtetését, és a lakosokkal közösen oldják meg a rendszerre való rácsatlakozást. A megyei tanács elnöke reményét fejezte ki, hogy a polgármesteri hivatal a lakosság számára elérhető áron fogja üzemeltetni a beruházást. Az átadást követően az elöljárók ellátogattak a polgármesteri hivatalba, illetve a székelyderzsi és székelymuzsnai óvodákba, amelyekben a közelmúltban alakították ki, Hargita Megye Tanácsának támogatásával, a civilizált működésükhöz elengedhetetlen mellékhelyiségeket.

Lakossági fórum Székelymuzsnán

Az ivóvízrendszer átadása után a megyei tanács elnöke lakossági fórumon egyeztetett Székelymuzsna lakosságával. A találkozó célja a település igényeinek, problémáinak átbeszélése, valamint a Muzsnát érintő jövőbeni fejlesztésekről, tervekről,  felmerülő kérdéseikről való egyeztetés volt. A lakosság által említett elsődleges probléma a településre vezető út állapota, illetve a falu vízrendszerének kialakítása volt. Borboly Csaba ismertette az útépítés folyamatát, amelynek következtében jövő tavaszra aszfalt kerül a településre vezető megyei útra, illetve megnyugtatta a lakosságot, hogy az ivóvízrendszer kialakítására tett vállalását is a közeljövőben teljesíteni tudja,  hiszen a megyei tanács 2011-es költségvetésébe belefoglalta az ivóvízrendszer munkálatainak a kivitelezését, amelynek a közbeszerzési eljárása folyamatban van. Az ivóvízrendszer a Hargita Megye Tanácsa által 2008-ban elindított Víz- és csatornarendszerek kiépítése Hargita megye 300-nál kevesebb lakosú településein a 2008–2012 időszakban elnevezésű programja keretében valósul meg. További problémaként a postai szolgáltatás megszűnését, illetve a családorvos rendszertelen, ritka rendelését említették, ami nagy problémát jelent a falu elöregedő lakosságának. A megyei tanács elnöke biztosította a lakosokat arról, hogy utánanéz, mik a lehetőségei e gondok orvoslásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!