ERDON Helyi hírek

2011.06.01. 14:52

Továbbra is kapható importparadicsom

<p>Nem regisztráltak Bihar megyében kólifertőzés-gyanús eseteket, viszont ha uborkát nem is, de Spanyolországból importált paradicsomot láttunk a váradi nagypiacon.</p>

Uborkát csak elvétve árulnak a nagyváradi  vár melletti nagyváradi piacon, ellenben paradicsomot lépten-nyomon kínálnak. A feliratok szerint aradi, illetve olaszországi a paradicsom, egy helyen viszont spanyolországi paradicsomot, nektarint, őszi-, valamint kajszibarackot is láttunk.

„A paradicsom tudtommal nem veszélyes, az uborkával lehet gond” - válaszolt kérdésünkre dr. Marius Pîrcioagă, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) vezetője, aki egyébként egy közleményben fogalmazta meg a legfontosabb megelőzési tanácsokat. Mint megtudtuk, akár a DSP, akár az Állat-egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági igazgatóság (DSVSA) is ellenőrizheti a piacokat, s dönthet az áru forgalomból való kivonásáról. Tudomásunk szerint Bihar megyében egyelőre nem foglaltak le gyanús élelmiszereket, s kólifertőzés-gyanús esetekről sem tudott a DSP igazgatója. A DSVSA Bihar megyei igazgatójával lapzártáig nem tudtuk felvenni a kapcsolatot

 

Jótanácsok a fertőzés elkerülése ellen

 

A fertőzést, melyben eddig csaknem ezren betegedtek meg Európa-szerte, s tizennégy személy életét is vesztette, az Escherichia Coli baktérium egyik veszélyes törzse okozza. A baktérium olyan toxinokat termel, amely az emberben súlyos bélrendszeri gyulladást és vesekárosodást okozhat. Még nem találták meg a fertőzések forrását, de valószínűnek tűnik, hogy helytelenül trágyázott spanyolországi uborka és paradicsom lehet az okozójuk.

Amúgy mind a DSP, mind a DSVSA azt ajánlja: mossunk gyakran kezet, a gyümölcsöket és zöldségeket folyóvíz alatt mossuk meg jó alaposan, a húst megfelelően hőkezeljük, a nyers húst a többi élelmiszertől külön tároljuk, a nyers tejet főzzük fel, továbbá azok a személyek, akik fertőzésgyanúsak, ne készítsenek el és szolgáljanak fel ételeket, s külön evőeszközöket, edényeket, tányérokat használjanak. A betegség jellemző tünetei a hasi görcsök és a hasmenés, amely esetenként véres is lehet, továbbá a fájdalmas székelés, a hányinger, a hányás és a láz. A lappangási időszak 3-8 nap. A terápia legfontosabb része a folyadékpótlás (rehidráció), lehetőleg szájon át adható rehidráló folyadékokkal, amelyek a víz mellett szőlőcukrot, nátrium- és kálium-kloridot, valamint nátrium-citricumot is tartalmaznak. Súlyos, hányással járó, kiszáradással fenyegető esetekben intravénás folyadékpótlásra is szükség van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!