ERDON Helyi hírek

2011.06.01. 14:31

Szatmár megyében nincs uborkaveszély

<p>Szatmár megye - Romániában, és Szatmár megyében sem észlelték az EHEC-bélbaktérium okozta véres hasmenést, amely május közepén jelentkezett Németországban, és azóta már Nagy-Britanniából, Svédországból, Dániából és Hollandiából is jeleztek fertőzéseket, tudatta Dr. Lidia Tămaş, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság járványügyi szakembere.</p>

 

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság nem kapott értesítést az országos hatóságtól arra vonatkozóan, hogy a megyében árusítanának EHEC-bacilussal fertőzött zöldséget, és egyetlen megbetegedés sem történt, tájékoztatott Dr. Lidia Tămaş. Elmondása szerint Szatmár megyében egyelőre nincs ok aggodalomra. Minden esetre az igazgatóság már értesítette a laboratóriumokat, hogy fordítsanak fokozott figyelmet a vizsgálatokra, ezt azonban minden évben megteszik a nyári szezon kezdetén. Németországban csütörtökön vált ismertté, hogy a járványt kiváltó kórokozót a Spanyolországból importált biouborkán találták meg.

A fertőzés oka a helytelen trágyázás lehet. Németországban már tízen meghaltak, és 300-ra nőtt a válságos állapotban lévő betegek száma, de még mindig nem tudják pontosan, honnan indult a fertőzés. A baktérium, ami a fertőzést okozza, a nagyüzemi élelmiszerekben okoz gyakran problémát. Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Németországban is több száz esetet regisztrálnak évente. A kórokozó leggyakrabban a szarvasmarha trágyával kerül az élelmiszerekbe, természetesen a nagyüzemi tartás és technológiai hibák miatt. A fertőzött betegek tíz napon belül meggyógyulnak, de kisgyerekek és idősek körében a fertőzés életveszélyes állapothoz, úgynevezett hemolitikus urémiához vezethet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!