ERDON Helyi hírek

2011.06.26. 18:01

Szatmár megye túl a krízisen, de még lábadozik

<p>Úgy tűnik, hogy bár elsőnek sikerült kivergődnie Szatmár megyének a gazdasági krízisből, rögtön ezután le is lassult a fejlődés, olyannyira, hogy régiónkban sereghajtók lettünk.</p>

 

Bár Szatmár megye az északnyugati fejlesztési régióban elsőként kezdte meg 2010 második felében a gazdasági válságból való kilábalást, ez a folyamat sokkal gyengébben halad előre, mint a többi megyénél – árulta el szombaton az Országos Prognózis Bizottság (CNP) elnöke, Ion Ghizdeanu, aki sajtótájékoztatót tartott a PD–L Szatmár megyei szervezetének meghívására. Ahogy ő fogalmazott: a krízisből kijött Szatmár megye, de még lábadozik, így a kezdeti lendületet teljesen elveszítve, most a hat megye sereghatója vagyunk. A PIB 2009–ben megyénkben 7,6 százalékot zuhant, 2010–ben ez 1,1%–ra mérséklődött, de 2011–ben csak 0,6 százalékos emelkedést jósolnak vidékünkre, szemben az országos 1,5 százalékos átlaggal. „Szatmár megyében lassú a fejlődés, így megállapítható, hogy van munkaerő, de alacsony a termelékenység” — közölte Ghizdeanu. Hosszú távon sem számíthatnak a megye lakosai jelentős fejlődésre, mert a 2013–2014–es időszakban is elmarad a gyarapodásunk az országos átlagtól. Viszonylagos jó hír, hogy a vásárlóerő fokozatosan nő megyénkben, de komoly gondot jelent az, hogy az átlagfizetés 1040 lej megyénkben, míg a régióban átlagosan 1200–1300 lejjel számolnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!