ERDON Helyi hírek

2011.06.30. 08:47

Puskás Tivadar nyomában

Puskás Tivadarnak, az első telefonközpont létrehozójának családi kötődései Szatmár megyéhez is kapcsolódnak. Az elmúlt napokban Puskás Tivadar kutatók jártak megyénkben. Könyvet írnak Puskás Tivadarról, a telefonhírmondó feltalálójáról.

Puskás Tivadarnak, az első telefonközpont létrehozójának családi kötődései Szatmár megyéhez is kapcsolódnak. Az elmúlt napokban Puskás Tivadar kutatók jártak megyénkben.

Könyvet írnak Puskás Tivadarról, a telefonhírmondó feltalálójáról. A híres magyar tudósról még mindig nincsenek összegyűjtve az életrajzi és a munkásságáról szóló adatok, ezért dr. Horváth László Ferenc, a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikum igazgatója, Csáky Ernő, a sepsiszentgyörgyi Szakközépiskola mérnök–tanára és vitéz Puskás Attila, nyugalmazott biológiatanár, Puskás Tivadar leszármazottja Szatmár megyében is kutatásokat végeznek, a Puskás–család élettörténetének feltárására.

 

Kutatási eredmények

 

A Puskás Tivadar Távközlési Technikum jövőre lesz százéves — tájékoztatott az igazgató —, ebből az alkalomból egy nagyszabású ünnepséget rendezünk. Eddig is voltak adataink Puskás Tivadarról, de azok nem voltak mind hitelesek. Most Felső–Erdélyben: Nagybányán, Felsőbányán és Szatmárnémetiben végzünk kutatásokat, hogy tisztázzuk a vitatott kérdéseket. Puskás Tivadart Budapesten keresztelték meg 1844. szeptember 20–án, a pesti bazilika helyén lévő kistemplomban, születése után három nappal. Öccse 1859–ben született, majd árván maradt, de el tudta végezni Szatmárnémetiben a fiú reál polgári iskolát 1870–74 között. Más megélhetési lehetősége nem lévén, a katonai pályát választotta, de kiskorú lévén nem vették fel. Ismerősei közbenjárásával kapott egy hamis születési bizonyítványt, ami szerint 1857–ben született, így már 1875–ben felvették a tisztiskolára. Öccsének a bécsi levéltárban megvannak a katonai adatai. Ezek alapján lehetett kideríteni, hogy a lengyelországi háború bukása után a család erre a vidékre költözött, lánytestvérük, Etelka már itt született. Róla annyit tudunk, hogy 1907–ben halt meg, és a Szatmári Római Katolikus Püspökség a hídon túli római katolikus temetőben van örök nyugalomra helyezve. A Vincés–apácák alfőnöke volt, Alexandria nővér néven.

 

A család

 

A három Puskás–fiúnak és lánytestvérüknek Agrikóra Mária volt az édesanyja, aki valószínűleg egy Nagybánya környéki bányász család gyermeke volt. A kutatások során kiderült, hogy a három ditrói Puskás–fiú II. Rákóczi György mellett harcolt a lengyelországi háborúban. A csatát elvesztették, de a fejedelem nemesi rangra emelte őket. Hazajövet az egyik fiú visszament Ditróra, a másik Kolozsváron, Puskás Tivadar apja Szatmáron telepedett le. A nemesi rangot Tivadar is örökölte, így lett a neve: Nemes Puskás Teodor János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!