ERDON Helyi hírek

2011.06.20. 14:35

Premier a váradi bábszínházban

<p>Egzotikus környezetben játszódik a Bolondok falva című bábelőadás, melyet első alkalommal vasárnap délelőtt adott elő a Nagyváradi Magyar Színház Lilliput társulata.</p>

Mint arról oldalunkon már olvashattak, a bábelőadás egy afrikai faluban, a Niger folyó partján játszódik, s szereplői a kis falu lakosai. A bábok maguk is a hagyományos afrikai maszkok mintájára készültek.

Amint a produkció címe is elárulja, a kis falu lakosai buták, s ezt tréfásan mutatja be az elbeszélő, Szőke-Kavinszki András, aki Teleki Sámuel legkisebb unokáját személyesíti meg, összeköttetést teremtve egyúttal az egykori Baman királyság és jelenkorunk Nagyváradja között.

 

Történet

 

A mintegy háromnegyed órás, zenés-táncos előadás során a közönség megismerkedhetett a falu lakóival, különösképp Kuréval, aki ugyan szintén buta volt, de furfangos is, s akinek sikerült főnökké választatnia magát a falu népével. A további történések röviden így foglalhatók össze: az újdonsült vezető nem tud bemenni a főnöki kunyhóba, pedig még a félelmetes, „furcsán szuszogó varázslót” is elhívta a falu népe, hogy segítsen. Végül a szomszéd falu juhásza oldja meg a helyzetet: addig üti ostorral a főnököt, míg az bemenekül a házba – s ezzel nagyjából vége is a történetnek.

 

Megtapsolták

 

A szuggesztív, egzotikus bábok, maszkok, díszletek, a jó bábszínészi teljesítmény nem mindig feledtette azt, hogy a mese története olykor szegényesnek, kevésnek tűnt, s nem nyújtott igazi feledhetetlen pillanatokat; az pedig kétséges, hogy az előadás mélyebb mondanivalója mennyire jutott el a gyerekekhez, akik végül illedelmes tapssal jutalmazták a produkciót.

A bábelőadás végén Czvikker Katalin menedzser-igazgató egy kosár virággal jutalmazta a szereplőket. A Bolondok falva szereplői még Daróczi István, Lélek Sándor-Tibor, Szentpéteri Lenke és Németi Emese. Díszlet- és bábtervező Komlódi Judit, zeneszerző Fehérvári Lilla, bábkészítő Herczeg Zoltán, jelmeztervező Florina Bellinda.

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!