ERDON Helyi hírek

2011.06.19. 17:42

Orgonaavató Nagyvárad-Réten

<p>Nagyvárad - Szentháromság vasárnapján kivételes ünnepi alkalomra gyűltek össze a hívek a nagyvárad-réti református templomban. Az adományozó holland gyülekezet képviselőinek jelenlétében felavatták az egyházközség új orgonáját.</p>

 

A nagyvárad-réti istenházában sorra kerülő örömteljes esemény az ünnepséghez méltó momentummal kezdődött, ugyanis egyszerre négy kisgyermek részesült a keresztség szentségébe. A keresztelő után Pálfi József, a gyülekezet lelkipásztora köszöntötte az ünnepségen megjelent meghívott vendégeket és a gyülekezet tagjait. Olvasmány hangzott el a 118. Zsoltárból. Az igehirdető Hermán M. János egyházkerületi előadó-tanácsos - aki feleségével együtt fontos szerepet játszott az orgona Várad-Rétre kerülésének ügyében is – a János evangéliumából olvasott fel egy részletet. Kifejtette, hogy a hálaadás és az öröm ünnepe érkezett el Szentháromság vasárnapján a gyülekezet életébe. Az Atya-Fiú-Szentlélek Istenről, azaz a Szentháromságról való egész tudásunk üzenete, hogy Isten jelen van mindennapjainkban, mondta az igehirdető. Prédikációjában az első keresztények szellemiségét idézte meg, akik rendíthetetlenül kiálltak hitük mellett. Az ő példájuk álljon előttünk, mai keresztények, erdélyi, partiumi magyarok előtt is. „Ki kell állnunk a magunk ügye mellett. Harcolnunk kell jogainkért, ugyanakkor a hit, a remény és a szeretet jegyében szolgálnunk kell anyaszentegyházunkat, miképpen a nemzetünket is” – hangzott el. Hermán M. János egyúttal felelevenítette azt a folyamatot is, melynek eredményeképpen a breedevorti protestáns gyülekezetből Nagyvárad-Rétre került a hangszerek királyának tartott orgona.   A házigazda szerepében Pálfi József tiszteletes köszöntötte a megjelenteket. A lelkipásztor felidézte az elmúlt két esztendő azon eseményeit, melyek előkészítették az orgona Váradra érkezését. A folyamat mozgatórugói Hermán M. János és felesége volt, akik az orgonaépítés idején is fontos szerepet töltöttek be. Ők közvetítettek az orgonát adományozó holland gyülekezet és Várad-Rét között. Az impozáns hangszer megérkezése után Bors László tusnádi orgonaépítő mester és csapata közel hat héten át dolgozott rajta. Az adományozó breedevorti protestáns gyülekezetet Henk és Diny Lenmes képviselte. Felszólalásukban elmondták, hogy örömmel tettek eleget a meghívásnak és jöttek el Nagyváradra, hogy személyesen is halhassák, hogyan szól az orgona új otthonában. Átadták gyülekezetük üdvözletét és jókívánságait a várad-rétieknek, ugyanakkor elmondták, hogy szeretettel várják őket Hollandiában is.

Üzenethordozó

 

Az adományozó levél átadása után Zászkaliczky Tamás orgonaművész szólaltatta meg a hangszert. A világhírű szentendrei művész két orgonaművet is előadott, így a jelen lévők is meggyőződhettek a zenei instrumentum csodálatos hangjáról. Pálfi József tiszteletes köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az orgona Nagyváradra kerülhessen. A támogatók nevének hosszas sorát aranykönyvbe foglalják, hogy az utókor is megemlékezhessen róluk. Az egyik fő támogató Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt püspöke, az Európai Parlament alelnöke volt, aki felszólalásában kifejtette, hogy az orgona egy Krisztust hordozó hangszer. Kétszeresen is közvetíti az evangélium üzenetét: egyrészt műszaki eszközként, másrészt a művészet csodálatos erejét bemutató, áldott üzenethordozóként is. Tőkés László megemlékezett a kilencven évvel ezelőtt, Kós Károly profetikus erdélyi író, építész által megjelentetett Kiáltó szó című röpiratról, melynek tartalma ma is érvényes. „Legyünk mi is kiáltó szavak!” – szólított fel az erdélyi képviselő. Végezetül a meghívott énekkarok szolgálata zárta a templomi ünnepséget. A rendezvény ideje alatt közreműködött a Nagyvárad-Réti Sztárai Mihály Énekkar, a Nagyváradi Asszonykórus, valamint a Váradi Dalnokok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!