ERDON Helyi hírek

2011.06.03. 17:18

Olvassunk vagy ne olvassunk?

<p>Minden bizonnyal minden szülő, pedagógus találkozott olyan gyerekkel, aki nem szeret, nem akar olvasni. Török Enikő gyakorló tanítónőt kérdeztük arról, mikortól ajánlatos könyvet adni a gyerek kezébe, és hogyan lehet megszerettetni az olvasást.</p>

 

A pedagógus elmondta, már kicsi korban rá kell szoktatni a gyereket az olvasásra, ezért amikortól a csecsemő lát, érdemes mutogatni neki a színes mondókás könyveket, a szülő ebből gyakorta olvasson fel mondókákat. Amikor a gyerek magabiztosan ül, akkor kezébe lehet adni a kemény lapú könyveket, egyévesen pedig a vékony, selymes, soklapú, színesen illusztrált könyveket kell a gyerekeknek adni, hogy szokják meg a lapozást, tanuljanak meg vigyázni rá.

Fontos az olvasás

„Azért mert nem tud olvasni a gyerek, lehet könyvet adni a kezébe. Míg a kisgyerek csak barátkozik a könyvekkel, később meg kell tanulnia értékelni, megbecsülni őket, mert általuk többre viheti az életbe, hisz aki sokat olvas, könnyebben tanul” — vallja a tanítónéni. Nagyon fontos, hogy először tekintsék játéknak, barátnak a könyvet, és az is segítség, ha sok könyve van a gyereknek, hiszen ezáltal megszokja, hogy a könyv nem unalmas, így az olvasás sem lesz az. Ha a gyerek sokat olvas, akkor szebben fog beszélni és fogalmazni, bővülni fog a szókincse, fejlődik a kommunikációs képessége, és képzeletereje, hiszen a gyakorlott olvasó beleéli magát az olvasásba, kalandot jelent számára. „A gyereket rá kell ébreszteni arra, hogy egy jó könyv öröm és élmény forrása, mely titokzatos világba vezetheti az olvasót saját képzelete által” — mondja Török Enikő. A mai fiatalok szívesebben olvasnak újabb típusú könyvet, hiszen a régi klasszikusok nyelvezete nehézkesnek tűnik. A házi olvasmányok kiválasztásánál nagyon fontos, hogy legyen elérhető a gyerekeknek, de az is meghatározó, hogy legyen választási lehetőségük, ezzel jobban lehet ösztönözni az olvasást. „Az olvasást ösztönözni lehet, kényszerítéssel nem lehet célt érni, ezért kell a választás lehetőségét meghagyni a gyereknek. El kell vinni könyvesboltba, könyvtárba, hogy ő választhassa ki, mit szeretne elolvasni. De az olvasást az is elősegíti, ha egy gyerek ajánl könyvet olvasásra” — összegezte Török Enikő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!