ERDON Helyi hírek

2011.06.13. 14:57

Legyetek jók, mert tudtok

<p>&nbsp;Bihar megye - Harmincnyolc cserkész fogadta meg pünkösd szombatján Szalacson, a dr.Andrássy Ernő cserkészcsapat tagjaként, hogy mindig résen lesz, és minden lehető jót megcselekszik, ami módjában áll.</p>

 

Szalacs  központjában, a háborús áldozatok emlékműve előtt családtagok, barátok, ismerősök gyülekeztek szombat délben, hogy tanúi legyenek, ahogy 38 helyi fiatal cserkészfogadalmat tesz. Az eseményt Horváth Béla, a dr.Andrássy Ernő cserkészcsapat irányítója vezette, sorban adva szót Porsztner Sarolta  községi polgármesternek, Duma Ferenc római katolikus és Szabó Zsolt református lelkészeknek, akik köszöntőjükben üdvözölték a cserkészcsapat megalakulását, sok sikert, és kitartást kívánva a gyerekeknek. A cserkész vállalja, hogy minden tőle telhető jót megcselekszik embertársaival, környezetével, vagyis nem marad közömbös  a világ dolgai iránt – mindez azt jelenti, hogy a modern kor legnagyobb „betegsége”, a közönyösség fölé kerekedik, átérezve, hogy tartozik egy közösséghez, fejtette ki egyebek mellett Szabó Zsolt.

Értelmesen élni

A cserkészet ma a világ legnagyobb ifjúsági mozgalma a mintegy 40 milliós tagságával, és ennek lesznek tagjai a szalacsiak is, mondta Borsi Imre Lóránt, a Bihar megyei Cserkész Ifjúsági Szövetség elöke. Hozzátette: a cserkészet önmagunk neveléséről szól, hogy egyre jobb emberekké váljunk, hogy ne „csak úgy ellegyünk” a világban, hanem értelmesen éljünk, és kikapcsolódásunk is aktív legyen. A közismert dal szövegén – Legyetek jók, ha tudtok – változtatva tanácsolta: legyetek jók, mert tudtok. Az egy éve létrehozott cserkész-szövetségről Szabó Ödön, a megyei RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta, 3 cél indokolta megalakítását: olyan mozgalomra van szükség, melyek a fiatalokból karakteres ebereket nevel, mely a természet szeretetét is beléjük neveli, továbbá megtanítja őket a munka becsületére, a felelősség érzetére. Minderre szükség van, mert egymásra vagyunk utalva, és csak egymásra számíthatunk, szögezte le az elnök.

Isten–haza–embertársak

A fogadalomtétel előtt Horváth Béla ismertette a cserkész tisztelgés/köszönés szimbolikáját: a három újj felmutatásának jelentése Isten–haza–embertársak. A cserkészinduló (Fiúk, fel a fejjel, a harsona zeng...) éneklése után a Medve, a Sas, a Sólyom, és a Farkas örs vezetői jelentették, készen állnak a fogadalomtételre, minek utána Borsi Imre Lóránt kötötte nyakukba a zöld nyakkendőket, és Horváth Bélával együtt fogadták be őket a cserkészek soraiba. Közben versek hangzottak el, és a paptamásiból érkezett társak adtak elő énekszámokat. Borsi Imre Lórándtól megtudtuk: a megyében a szalacsin kívül Érsemjénben működik meg cserkészcsapat (mely Kazinczy Lajos nevét viseli), a megalakulásig kötelező egy éves előkészítő időben található az érkörtvélyesi, a paptamási és a mezőtelegdi csoport.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!