ERDON Helyi hírek

2011.06.27. 15:03

Kötelező lakásbiztosítás: közel a határidő

<p>A romániai lakástulajdonosok olyan lakásbiztosításokat kötelesek kötni július 15–ig, amely tartalmazza 2008/216–os számú a törvénybe foglalt természeti katasztrófákat.</p>

Bár a központi sajtó július elsejét ír határidőnek, a Katasztrófaellenes Biztosítási Csoport (PAID) tarja magát az előzőleg megjelölt július 15–i dátumhoz, ezt követően pedig büntetni fogják azokat a romániai lakástulajdonosokat, akik nem kötöttek lakásbiztosítást. A 2008–ban megjelent 216–os számú törvény olyan kötelező lakásbiztosításokról rendelkezik, amely a földcsuszamlások, földrengések és árvizek által okozott károk megtérítésére kötelezi a biztosítótársaságokat. Egy 2010. december 13–i elnöki rendelet értelmében módosult a jogszabály, amely, a lakástulajdonosoknak sokkal előnyösebb biztosítások megkötését teszi lehetővé. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem csak a 2008/216–os törvénybe foglalt három környezeti katasztrófa által okozott károk esetén fizet a biztosító, hanem sokkal bővebb kínálattal állhatnak elő a társaságok. Talán ennek is köszönhető, hogy némileg vonzóbbak lettek a lakásbiztosítások, így a romániai ingatlanoknak körülbelül 10–15 százalékát lakásbiztosításoka tulajdonosaik. Doru Paşca, az egyik brókercég regionális igazgatója lapunknak elmondta, a legutóbbi kimutatások szerint többségében (75 százalék) a városon levő lakásbiztosításoklakásbiztosítások. Körülbelül 8,5 millió lakás szerepel a nyilvántartásban.

Szatmár megyében is, a polgármesteri hivatalok többségében már kifüggesztették a lakásbiztosításokkötelező megkötésének a határidejét. Ezt követően felszólítják majd azokat a lakástulajdonosokat, akiknek nincs megkötve lakásbiztosítások, és azoknak csak néhány nap áll majd a rendelkezésükre, hogy bizonyítsák, eleget tettek a kötelezettségnek. Ellenkező esetben 100–től 500 lejig terjedő pénzbírságot szabhat ki a helyi adóhivatal. „Mivel a büntetések egy része a helyi költségvetést gyarapítja, ezért úgy gondolom, a hatóságok a maximális bírságot fogják megszabni” – véli Doru Paşca.

Tehát a lakástulajdonosoknak még 18 nap áll rendelkezésükre, hogy megkeressék a legjobb lakásbiztosítási ajánlatot, és megkössék az egy évre érvényes szerződést. Egyes társaságok még 20 eurós ajánlattal is csábítják a tulajdonosokat, cserében pedig egy átfogó biztosítást kap az ügyfél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!