ERDON Helyi hírek

2011.06.02. 15:19

Hová kerüljön az úgynevezett egészségügyi, veszélyes hulladék?

<p><span style="font-family: Times New Roman,serif;font-size: medium">A megmaradt, lejárt szavatosságú gyógyszerek a háztartásokból sem kellene a kukákban végezniük, de ezen a területen (is) hiányos a kultúránk.</span></p>

Több csoportba sorolhatóak azok a hulladékok, amelyek az egészségügyi intézményekben keletkeznek. Az erre vonatkozó igen szigorú szabályozás szerint az egyik csoportba azok a kezelés során keletkező egészségügyi hulladékok tartoznak, amelyek speciális eljárást igényelnek annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a fertőzés. Ezek közé tartoznak az injekciós tűk, éles, vágó eszközök, vérrel és más váladékkal szennyezett, kötszerek, rögzítések, infúziós szerelékek és hasonló eszközök, amelyeket a betegellátás során hazsnáltak. Egy másik csoportot alkotnak a veszélyes anyagokat tartalmazó vagy abból álló vegyszerek (aceton, formalin, fotóvegyszerek és más maradékok), míg a harmadik csoport az, amely nem csak az egészségügyi intézményekben, de bármilyen háztartásban is keletkezik, ennek ellenére igen keveset beszélünk róla: gyógyszerek. A három csoport közös vonása, hogy veszélyes hulladéknak minősülnek, és nem lehet egyszerűen kiszállítani a szeméttelepre, más módszerhez kell folyamodniuk a kórházaknak. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház havi 25 ezer lejt fizet egy cégnek, amely a gyűjtést megoldja, majd Kolozsvárra szállítja a hulladékot. Mivel ez jelentős erőforrás pocsékolásnak tűnt, beszereztek egy olyan gépezetet, amely fertőtleníti és felaprítja a hulladékot. Ezt a jelenleg felújítás alatt lévő járványosztálynál helyezték el, s jelenleg a teljesítményét tesztelik. Adrian Marc a kórház menedzsere kihangsúlyozta, hogy a tesztelés során óránként hatvan kilogram szemetet volt képes a szerkezet egyszerű háztartási hulladékká „alakítani”, de ahhoz, hogy valóban üzembe is tudják helyezni, még szükséges a vonatkozó szabályzások tanulmányozása.

 

Egyszerű elv

 

A berendezés egyszerű elven működik, előbb darálja a hulladékot, majd magas nyomású gőzzel sterilizálja. Ezt a szemetet már ki lehet szállítani a többi hulladékkal együtt a szeméttelepre. Érdekesség az, hogy a kórházban nemrégiben megtalálták egy az újhoz hasonló szerkezetet, amelyet a korábbi kórházvezetés vásárolt, de ott csak a daráló rész van meg, a sterilizálót vagy meg sem vették vagy eltűnt menet közben. Erre nem derült fény, tény mindenesetre az, hogy hosszú évek óta módjában lenne a kórháznak megspórolni a szállítási költséget, s mégsem teszik. A kórház vezetője elmondta, hogy gondolkodnak azon a lehetőségen, hogy megvásárolják a másik gépezetből a hiányzó részeket, s két helyen működjön egyszerre a hulladék kezelése, de ugyanígy elemzés tárgyát képezi az, hogy a megye összes kórházának szemetét átvegyék-e ártalmatlanításra vagy megelégedjenek azzal, ha a sajátjukkal megteszik.

 

Hiányos kultúra

 

Ám nem csak a kórházakban keletkezik nagy kockázatú hulladék, hanem a család-, szak-, illetőleg fogorvosi rendelőkben is. Ezekkel kapcsolatban dr. Barbul László túrterebesi családorvost kérdeztük, aki elmondta, hogy rendszeres időközönként szállítják el tőlük a nagy kockázatú hulladékot, s tanácsosnak látná, ha a háztartásokból sem egyenesen a szemétbe kerülnének a használt tűz, fecskendőt vagy kiürült orvosságos ampullák, hanem a családorvosokon keresztül a megfelelő megsemmisítőkbe. Sajnálatos módon ma még mindig bevett gyakorlat, hogy a nagy mennyiségben felgyűlt, de már lejárt szavatosságú gyógyszereket a többi háztartási hulladék közé keverik. Így azonban károsíthatják a természetet, és a talajvízbe, illetve földbe jutva az emberi egészséget is. Ezeket, amint azt Aurelia Vulciutól a Szatmár Megyei Gyógyszerészek Kamarájának vezetőjétől megtudtuk, azokhoz a patikákhoz lehet visszavinni, ahonnan azokat megvásárolták, s ők kötelesek a jelenleg érvényben lévő szabélyok alapján vissza is venni azokat, hogy megsemmisíthessék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!