ERDON Helyi hírek

2011.06.23. 14:26

Fél(szavak), avagy a szerelem bájos közhelyei

<p>Egy hétköznapi szerelem banális történetét mutatja be az Oberon Csőszínház új produkciója, a (Fél)szavak. Érdekessége, hogy mind a történet, mind annak a bemutatása egy kocsmában zajlik.</p>

Csatlós Lóránt színművész, az Oberon Csőszínház vezetője rendezésében szerdán a Körös utcai Gekko pincéjében mutatták be az alternatív színtársulat legújabb produkcióját (Fél)szavak címmel. A darab egy nő és egy férfi közötti kapcsolat hétköznapi történetét mutatja be kezdve a nagy találkozás izgatott pillanataival, a „harminchét fokra hevült” szerelem bájos romantikáján át egészen a kapcsolat átértékelését követő keserű szakításig. Az élet értelmét és az emberi kapcsolatok tartalmát kereső két fiatal főhős (Jerovszky Tímea és Gábor Ákos) meghatározó pillanatban találkozik, amikor is egymás társasága és közelsége kiutat jelent a rutinszerűvé vált napok egyhangúságából. A kocsma, ahol mindez történik az egyetlen hely, ahol ez a két fiatal megtalálhatja egymást, a hozzájuk hasonló gondokkal viaskodó barátok társaságában (Kiss Melinda, Csatlós Lóránt). Fontos helyszín ez nem csak az ő életükben, hanem sok más olyan nőnek és férfinak az életében is, akik a mindennapok feszültségei elől ide menekülnek társasági életet élni, ismerkedni, kikapcsolódni. A kocsmák a nagy találkozások, szerelmi drámák és szakítások színpadává válik a számukra. A darab tehát, egy ilyen történetbe nyújt betekintést a maga egyszerűségében, minden felesleges moralizálástól mentesen.

 

Színház a kocsmában

 

A közönség ugyanolyan helyzetben találja magát, mint a darab szereplői: nevezetesen egy kocsma asztalánál. Már megint péntek van, a napok múlását az üres cigarettásdobozok száma érzékelteti, hangzik el az első jelenetben, melyből a lány életuntsága, kedélytelensége sugárzik. Ebből az állapotból emeli ki a szerelem mindkét felet. Az öröm csak ideiglenes, hiszen semmi sem tart örökké. A darabban láthatjuk a párkapcsolat kibontakozását, az elkerülhetetlen közhelyeket, majd a csúfos véget is. Szemtanúi lehetünk annak is, hogy az ideig-óráig tartó boldogság után hogyan süllyednek mindketten vissza a találkozásuk előtti kedélytelen, semmitmondó állapotukba. Az események zenés „krónikása” Janó István volt, aki olykor szomorú, olykor pedig megmosolyogtató szövegkísérettel, illetve gitármuzsikával zárta le a jeleneteket, mintegy keretet adva azoknak. Hasonló kerete volt a jelenetek között az „időjárás-jelentéseknek”, melyek a párok aktuális érzelmi állapotára utaltak. A darab nyelvezete tükröt állít a mai fiatalok elé: arra világít rá, hogy mennyire elsilányodott nyelvünk. Félmondatokból értjük meg egymást, a beszélgetések helyét egy messengeren odavetett „mi csi?”  vette át. A szöveget egyébként Hanyecz Debelka Róbert és Csatlós Lóránt írta. Közreműködött még Murányi Teréz (látványterv), Hanyecz Debelka Róbert (dramaturgia), és Danilics Tibor (technika).     

Mészáros Tímea 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!