ERDON Helyi hírek

2011.06.06. 15:31

Elkezdődött az érettségi

<p>Rendben zajlott ma az érettségi első kompetenciafelmérő próbája, melyen a román nyelv ismeretéről adtak számot az érettségizők. Bihar megyében 6765 diák iratkozott fel erre a vizsgára.</p>

Leginkább derűs fiatalokkal találkoztunk ma délelőtt, az idei érettségi első megmérettetésén, melyen a román nyelv ismeretéről kellett számot adjanak. Nem volt nagy a vizsgadrukk, hiszen ezen a próbán nem lehet megbukni és az itt elért eredmény nem is számít bele az átlagba. A diákoknak fel kellett olvasniuk egy szöveget, majd elbeszélgettek róla a vizsgáztatókkal. A nagyváradi Ady Endre Középiskolában regel kilenctől este hétig zajlott az érettségi.

Ramona Bacter, a Bihar megyei Tanfelügyelőség szóvivője elmondta: Bihar megyében 7386 diák iratkozott fel az érettségire (ezen belül 890 diák magyar tagozaton, 68 pedig szlovák tagozaton végzett), a román nyelvi kompetenciafelmérőre pedig 6765-en iratkoztak fel. A különbözetet olyan érettségizők alkotják, akik tavaly sikerült megszerezzék ezt a kompetenciát, tehát ezt a próbát nem kell megismételjék. Tudomása szerint megyeszerte mind a 46 vizsgaközpontban rendben zajlott az érettségi első napja, nem voltak különleges esetek. Amint azt Dorel Luca Bihar megyei főtanfelügyelő elrendelte, mindegyik vizsgaközpontban egy-egy tanfelügyelő, iskolaigazgató, vagy egyes fokozattal rendelkező tanár ellenőrizte a vizsga menetét.

Szempontok

A nagyváradi Ady Endre Középiskolában 196 diák vett részt az érettségi ezen részén , tájékoztatta lapunkat Fleisz Judit aligazgató, a vizsgabizottság elnöke. Ez a kompetenciafelmérés két napon át zajlik, s mindkét napra külön tételeket kapnak Bukarestből. Ezeket reggel 7 és fél nyolc között kapják meg és sokszorosítják, s mivel a középiskola vizsgaközpont is egyben, innen küldik el a nagyváradi Szent László római-katolikus középiskolába, a Lorántffy Zsuzsana református gimnáziumba, valamint a borsi középiskolába. Maga a megmérettetés reggel kilenckor kezdődött és 19 után ért véget, s holnap szintén e program szerint fog zajlani. Mindegyik osztályban két tanár vizsgáztatott: az egyik a diák „saját” romántanára volt, a másik pedig egy olyan tanár, akit sorsolás alapján választottak ki. Öt szempont szerint állapították meg, hogy közepes, haladó, vagy tapasztalt nyelvhasználó a vizsgázó: a szöveg értése, az álláspont kifejezése és megindoklása, a beszéd megtervezése, a kommunikációs helyzethez való igazodás, továbbá az irodalmi nyelv használata.

Az általunk megkérdezett diákok elégedettek voltak az eredménnyel, sőt, azt is többen megjegyezték: kár, hogy nem számít bele az átlagba, mert ez javítaná esélyeiket az egyetemi felvételin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!