ERDON Helyi hírek

2011.06.06. 17:23

Egymástól tanulják a nyelvet

<p>&nbsp;A Kökényesdi Általános Iskola és a Temes megyei Rékási Általános Iskola együttműködésének eredményeként egymás nyelvével, és kultúrájával ismerkednek a magyar és román anyanyelvű diákok.</p>

 

Az elmúlt hétvégén a Rékási Általános Iskola román anyanyelvű diákjai és az Amerikai Békehadtest Romániában tevékenykedő angoltanárai látogattak Kökényesdre cserediák-program keretében. Lukács Dénes, a Kökényesdi Általános Iskola igazgatóját kérdeztük, hogyan jött létre a kapcsolat a két iskola között? –Egy éve utaztam Târgoviştére, hogy találkozzak azzal az Amerikai Békehadtestes fiatalemberrel, aki ősz óta tanítja a gyerekeknek az angol nyelvet az iskolában. Ott ismerkedtem meg a Temes megyei Rékás településen tanító angoltanárral, aki szintén önkéntest várt az iskolába. Mivel a Kökényesi Általános Iskolában magyar nyelven folyik az oktatás, a Rékási Általános Iskolában pedig románul, elhatároztuk, hogy több találkozó szervezünk, ahol a magyar és a román gyerekek kölcsönösen gyakorolhatják egymás nyelvét. Az első találkozót az eperszezon idejére terveztük, tehát az elmúlt hétvégén nyolc hatodikos gyermek látogatott Kökényesdre saját angoltanáruk, illetve két békehadtestes angoltanár kíséretében. A vendég gyerekeket a mi ötödikes, hatodikos diákjaink szállásolták el, mesélte az igazgató.

Mozgalmas napok

A vendégek számára változatos programot szerveztek. Péntek délelőtt meglátogatták az iskolát, az ott zajló tanórákat, délután pedig közös néptáncoktatáson, ismerkedő játékokon vettek részt, majd egy eperföldet is szemügyre vettek, és persze meg is kóstolták a finom gyümölcsöt. A szombati nap is mozgalmasan telt, délelőtt a diákok ügyességi és sportvetélkedőkön vettek részt, meglátogatták a falumúzeumot, kézműves foglalkozásokon vettek részt, majd részt vettek Halmi Napjának rendezvényein. Az eseménydús napok elteltével a kökényesdi és rékási gyerekek könnyes szemmel búcsúztak egymástól. Terveik szerint a kökényesdi gyerekek szüret idején látogatják meg rékási újdonsült pajtásaikat, hiszen a település bortermő vidéken fekszik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!