ERDON Helyi hírek

2011.06.26. 10:13

Bocskai Díj átadása Érmihályfalván

<p>Bihar megye - Szombat délben Érmihályfalván tartotta a fejedelemről elnevezett díjának ez évi átadást a magyarországi Bocskai István Társaság. Sárkány Viola elnöktől dr.Raffay Ernő történész, egyetemi tanár vehette át az elismerést.</p>

 

A református templombeli eseményre végig rányomta bélyegét a vendéglátó egyházközségre súlytott gyász, a felszólalók mindegyike megemlékezett a tragikusan elhunyt Veres László Zsolt  kántorról... Az ünnepi istentiszteleten Tőkés László lelkész, EP–alelnök képviseletében Hermán M. János  egyházkerületi előadó-tanácsos volt az igehirdető, aki a Bírák Könyvéből idézte fel Gedeon példáját, akihez hasonlóan mi is feltesszük a kérdést: ha az Úr velünk van, miért méretnek ránk naponta csapások, és hol vannak a csodák? Nem szabad hitetlen Tamásokká váljunk, hiszen „Az Úr csodásan működik, / de útja rejtve van” – idézte a 458. éneket  az igemagyarázó. Az esemény alkalmáról szólva (Bocskai István fejedelem 1606. június 23-án kötötte meg a bécsi békeként ismert megegyezést) kifejtette: a békekötés általánosságokban biztosította a vallásszabadságot, mert a felek nem akartak uralkodni a lelkenek – az az Úr dolga.

...lészen magyar jövő

A szolgálatot Balázsné Kiss Csilla  lelkész köszönte meg, köszöntve ugyanakkor a vendégeket is. Ehhez csatlakozott Kovács Zoltán  polgármester, főgondnok is, aki a már említett gyász kapcsán hozzátette: az életet, ha nehéz is, mindig újra kell kezdeni, másként nem tehetünk. Ezt követően a Bocskai Társaság elnöke,Sárkány Viola  tartott előadást a bécsi béke megkötésének előzményeiről, jelentőségéről. Hangsúlyozta Bocskai István szerepét, aki reálpolitikus magyar nagyúrként „két világbirodalomnak diktálta a békét”, tudva, a békét meg kell kötni ahhoz, hogy az ország ne romoljon tovább. A Bocskai Díj átadása előtt dr.Négyessy Istvánné  olvasta fel a laudatiót, benne „a magyar nemzet élő lelkiismeretének egyik hordozója”–ként határozva meg dr.Raffay Ernő  történészt, egyetemi tanárt. A díjat Sárkány Viola adta át, majd a kitüntetett tartott rövid, de annál élvezetesebb, anekdotázó stílusú történelmi előadást. Ennek konzekvenciája volt, hogy a magyar nemzet megmaradásának kulcsa a népesedésben  rejlik. Gábor Áron elhíresült mondását parafrazálva kijelentette: ha lészen magyar gyerek, lészen magyar jövő!

Koszorúzások

Az eseményen Varga Vilmos  színművész Ady versekkel, Kuncz László  énekművész korabeli „énekmondásokkal” közreműködött. Ezt követően megkoszorúzták a templom külső falán lévő Sass Kálmán emléktáblát, mely előtt Kovács Zoltán idézte fel a mártír lelkipásztor alapkját, majd az ünneplők a Széchenyi térre vonultak, ahol Bocskai István mellszobrához  kerültek koszorúk. Az ünnepség zárásaként az egyházközség diakóniai központjának étkezőjében lehetett megtekinteni Pécsi L. Dániel  festőművész 25 címertáblából és történelmi zászlóból álló Jelképeiben is él a magyarság című kiállítását, mely még egy hétig várja az érdeklődőket.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!