ERDON Helyi hírek

2011.05.04. 14:02

Példátlan szélhámosság az iskolában

<p>Nagyvárad - A Iosif Vulcan Pedagógiai Kollégiumban végzett pénzügyi átvilágítás nyomán egy 170 ezer lej összértékű csalásra derült fény, melyben három könyvelő és további két alkalmazott érintett.</p>

A Iosif Vulcan Pedagógiai Kollégiumháromkönyvelője, továbbá két munkása adta be a felmondását május 2-án, azt követően, hogy kiderült: 2008 április elseje és 2010 december 31-e között 170 ezer lejjel kurtították meg az államot. Ez úgy volt lehetséges, hogy a pénzügyi alkalmazottak a bérkartonban nagyobb összeget tüntettek fel saját maguknak annál, amennyi járt volna nekik. Továbbá mivel kettejüknek a férjük is az iskolában dolgozott, számukra is a nagyobb összeget utaltak át. Minderről egy hétfő délután tartott sajtótájékoztatón számolt be Dorel Luca főtanfelügyelő és Simona Martin iskolaigazgató. Dorel Luca elmondta, hogy a csalók különböző pótlékként tüntették fel az eltulajdonított pénzösszegeket.

Példátlan eset

A főkönyvelő, M. Copil több mint 50 ezer lejjel többet utalt át magának a két év során pótlékok formájában. M. Paşcu pénzügyi intéző 39 ezer 31 lejt, F. Tanc kasszásnő pedig 40 ezer 337 lejt vett fel jogtalanul. A munkások közül M. Paşcu 32 ezer 609 lejjel, míg D. Tanc 11 ezer 471 lejjel több bért vett fel az említett időszakban. A főtanfelügyelőtől azt is megtudtuk, hogy még nem volt példa ekkora értékű csalásra a Bihar megyei tanügyben. A szélhámosok még a tegnap kifizették a kárt, de ezzel nem ússzák meg büntetlenül tettüket, a tanfelügyelőség ugyanis kezdeményezte a büntetőjogi felelősségre-vonást. Simona Martin iskolaigazgató a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy meg sem fordult a fejében az, hogy főkönyvelője, aki 34 éve szolgált a tanintézetben, hamis fizetési jegyzéket irat alá vele. A másik két könyvelőben szintén megbízott, ők 20, illetve 18 évet húztak le az intézményben. Végül a főtanfelügyelő felhívta a figyelmet arra, hogy más iskolákban is kezdeményezni fogják a pénzügyi átvilágítást. Reményét fejezte ki, hogy más iskolákban nem derül fény hasonló esetekre.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!