ERDON Helyi hírek

2011.05.22. 16:38

Jótékonysági est a refi tornaterméért

<p>Szatmár megye — Újabb összefogásól tettek tanubizonyságot a szatmáriak május 20–án, pénteken a szatmárnémeti Református Gimnázium száz éves tornatermének a felújítása alkalmából szervezett jótékonysági esten.</p>

A Milotai–Nyilas István nevét viselő díszterem zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, meghívotakkal, a gimnázium tanáraival és diákjaival, kiket elsőként a házigazda, Szilágyi Éva igazgatónő köszöntött. Mint elmondta szeptemberben mikor átköltöztek az épületbe kézenfekvő volt, hogy nagy munka elé néznek mindnyájan. Egyik nagyon fontos célkitűzésük volt a lelkész–tanárról, Milotai–Nyilas Istvánról elnevezett díszterem rendbetétele, s hála a Gondviselésnek, és a tenni akaró emberek szép számának ez már megvalósult. Sőt ebben a teremben találkozhattak ismét pénteken azok akik újfent tenni akarnak a szatmári református oktatásért – ez alkalommal a száz éves tornaterem felújításáért, amely a számítások szerint több mint egy milliárd régi lejbe kerül majd.

A közös cél

Az igazgató ez alkalommal is megköszönte mindenkinek, aki fontosnak érezte azt, hogy kivegye részét a cél megvalósulásából: a fenntartó Szatmári– és Nagykárolyi Egyházmegyéknek, a művészeknek akik munkáikat ajánlották fel ez alkalomból, és természetesen a szülőknek és diákoknak. Ezt követően az iskolaszék elnöke, Kovács Sándor esperes szólt röviden, majd színes és szórakoztató műsornak lehettek tanúi az érdeklődők. A színpadon a diákok magyar népdalokat szólaltatták meg, majd két vidám jelenetben – magyarul, majd románul az emberi ostobaságot állították pellengérre. Ez után latin tánc szórakoztatta kicsinyeket és felnőtteket egyaránt. A vers is szerepet kapott az eseményen, ahol szatmári költők – Szilágyi Domokos, Dsida Jenő, Jánk Károly és Kovács András műveit szólaltatták meg a diákok, kiket a gimnázium alsó tagozatos és a Szatmári Egyházmegye egyesített kórusa tagjai követték a sorban. Az est adakozással és Szatmári Alkotóház Egyesület 12 tagjai által felajánlott festményekre, grafikákra való licitálással zárult. Mint a szervezőktől megtudtuk, pénteken 7400 lej gyűlt össze, de az összegen túl, fontos a tenni akarás, az eggyűvé tartozás, s hogy ennek kézenfekvő bizonyítékát adták a szatmáriak, ki tudja hányadszor.

Karikás Enikő

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!