ERDON Helyi hírek

2011.03.18. 12:33

Sokan vettek részt a börzén

<p>Nagyvárad - Tizedik alkalommal szervezett állásbörzét a nagyváradi Ruhama Alaptívány, hangzott el a pénteki rendezvény megnyitóján. Tizenhét munkaadó ajánlott több mint kétszáz állást, tudtuk meg.</p>

Monica Suciu jogász, a Ruhama Alapítvány karrier-központjának igazgatója mondott rövid beszédet reggel, a rendezvény kezdetekor, majd az álláskeresők leülhettek egy-egy ismerkedő beszélgetésre a munkaadók standjánál. A rendezvény két teremben zajlott, s a hely már-már szűkösnek bizonyult a jelenlévők számához képest. Mint láttuk, főleg a képzetlen munkaerőt kereső vállalatok standjánál képződtek sorok. Annál a cégnél pedig, mely elektromérnököt, s elektronikai technikust keresett, alig egy páran adták le önéletrajzukat. Monica Suciu szerint a munkahelyek kínálata nem volt sem kisebb, sem nagyobb, mint az elmúlt években. Kerestek többek között programozókat, adatfeldolgozókat, menedzsert, igazgatót, lakatost, péket, biztosítási ügynököket, eladókat, munkásokat.

Vélemények

Az álláskeresőknek a rendezvénnyel kapcsolatos véleménye eltérő volt. Egyesek elmondták, hogy több helyen is leadták az önéletrajzukat és bíznak benne, hogy kapnak visszajelzést, mások viszont csalódásuknak adtak hangot. Például a roma származású Kocsis Lukrécia elmondta: több helyen is jelentkezett, s mindenhol azt mondták, hogy fiatalokra van szükségük. „És aki idősebb, az ne egyék? Egy gyerekem van, s a gyerekpótlék az egyetlen jövedelmem. Már mindenkinek adósa vagyok, két éve nem találok állást magamnak. Azt mondják, a romák nem akarnak dolgozni. De hogy dolgozzunk, ha egyszer nem alkalmaznak minket” - panaszolta. Egy másik roma asszony pedig elmondta, hogy ott, ahol jelentkezett, azért utasították el, mert állítólag kizárólag férfiakat keresnek. Néhány egyetemista is elégedetlen volt. Azt tapasztalták, hogy mindenütt elvárás a szakmai gyakorlat, s mint mondták, nincs hol gyakorlatot szerezniük, ha sehová nem veszik fel őket.

Gyakorlat kell

„Tény, hogy egyes munkaadóknak fenntartásaik vannak a romákkal kapcsolatban. Persze az is előfordulhat, hogy tényleg nem voltak megfelelőek azokba a munkakörökbe. Ami pedig az egyetemistákat illeti: nem győzzük hangsúlyozni, hogy az egyetem évei alatt milyen sokat számít az önkéntes munka. Ez az a gyakorlat, amelyet a későbbi állásinterjúk során felmutathatnak a fiatalok” - válaszolt kérdésünkre a karrier-központ igazgatója.

Az állásbörzét követően a Ruhama Alapítvány képviselői egy kerekasztal beszélgetést is tartottak a munkaadók képviselőivel. Ezt azzal a céllal szervezték, hogy megismerjék a munkaadók elvárásait, s tudják, milyen tanfolyamokat, képzéseket lenne indokolt szervezniük. Az állásbörzét a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökséggel, a Carpatica Alapítvánnyal, valamint a Nagyváradi Egyetemmel közösen szervezték egy 2010 és 2012 között tartó, a munkavállalók, valamint a munkaadók segítését célzó uniós program keretében.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!