ERDON Helyi hírek

2011.03.25. 16:13

Hegyi mentő közszolgálat

<p>Szatmár megye - Szatmár megyében is megalakult a Hegyi mentő Közszolgálat, amelyet a Multisalva Egyesület fog ellátni.</p>

A tervek szerint az idén már elindul a Luna Şesi sípálya működése, a törvény azonban előírja, hogy nem működhet sípálya hegyi mentő szolgálat nélkül. Ezért a Szatmár Megyei Tanács február 28-án Szatmár megyében is megalakította a Salvamont hegyi mentő közszolgálatot a 2003/77-es törvény értelmében, a feladat ellátásával a Multisalva Egyesületet bízva meg. Az egyesületet Fülöp Szabolcs alapította, az Erdélyi Kárpát Egyesület-Szatmárnémeti tagja. Terveik szerint az egyesületen belül speciális mentőcsoportok alakulnak, amelyek a hegyi, vízi, légi, búvár, közúti, barlangi, és kutyával történő mentéseket is el fogják látni. Többségük alapszinten már működik, de három évet is igénybe vehet, amíg megszerzik az összes képesítést, engedélyezést, felszerelést. Tevékenységükkel a kormányzati mentőcsoportok munkáját egészítik ki.

Képesítést szereztek

A hegyi mentésre kilenc tagú csapat alakult, olyan emberek jelentkezhettek, akik tudnak síelni és rendelkeznek hegymászó tapasztalattal. Azért hogy ezt a feladatot elláthassák, el kell végezniük az országos Salvamont képzést. Az elő ilyen oktatásra március 4. és 20. között került sor a Padina Bucegi hegyi mentő kiképző központban, ahol a szatmári csapat sikeresen elvégezte mind a kezdő, mind a haladó tanfolyamot. Itt a téli hegyvidéki balesetek során szükséges mentés formáit sajátították el. Szeptemberben egy újabb két hetes képzésen vesznek részt, ahol a nyári körülmények között történő hegyi mentésben szereznek jártasságot. A csapat tagjai a mentőszolgálatot jobbára időszakosan önkéntes formában fogják ellátni, a Luna Şesi sípályánál azonban főállásban dolgozó hegyi mentőket is alkalmaznak majd. Az egyesület munkáját a Szatmár Megyei Tanács támogatja, emellett pályázatok segítségével szeretnék biztosítani az egyesület működésének anyagi feltételeit, tájékoztatott Fülöp Szabolcs. Az egyesület a 112-es segélyhívó számon is elérhető lesz.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!