ERDON Helyi hírek

2011.03.10. 16:46

Egészségügyi fejlesztési tervek kormányzati, uniós és saját alapokból

<p>Hargita megye - Kétmillió euró értékű kormánytámogatást, kétmillió eurót uniós pályázatokból és ugyancsak mintegy kétmillió eurót saját költésgvetéséből fordít Hargita Megye Tanácsa 2011-ben közegészségügyi beruházásokra.</p>

Idén a megyei tanács ügykezelésébe tartozó kórházak mellett a többi Hargita megyei kórház számára is sikerült alapokat előteremteni, derült ki a csíkszeredai megyeházán március 10-én tartott sajtótájékoztatón.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, Sófalvi László, a megyei tanács alelnöke és Birta Antal vagyongazdálkodási igazgató számoltak be sajtótájékoztatón a megyei tanács idénre tervezett egészségügyi beruházásairól. Borboly Csaba szerint a megyei tanács azt az irányelvet követi, hogy az egészségügyi szolgáltatások elsődleges haszonélvezője a lakosság, ezért az intézmény a hatáskörét meghaladó ügyekre is kiterjesztette tevékenységét. Ilyen többletfeladat a megye településein elindított Egészségház program, amelyre a megyei tanács költségvetéséből is előirányoztak alapokat.

– Szeretnénk elérni azt, hogy a községekben biztosítva legyen a szakrendelés is – mondta Borboly Csaba, Gyergyóremetét hozva fel példának. A tanácselnök, elmondása szerint, egyeztetett Duda Tihamérral, a megyei egészségügyi biztosító pénztár igazgatójával arról, hogy Székelykeresztúron is létre kellene hozni egy munkapontot, hogy a térség lakosai ne kelljen sokat utazzanak, valamint tárgyalt az internetes egészségügyi nyilvántartási rendszer bővítéséről is.

– Cseke Attila egészségügyi miniszternek köszönhetően szinte hetente érkeznek kormánypénzek a megyébe. Nem vagyunk hozzászokva, hiszen az elmúlt tíz évben nem kényeztettek el ilyen szempontból, de kihasználva az alkalmat felmértük a megye valamennyi kórházának igényeit, számukra is lobbizunk közpénzekért, és folyamatosan nyújtunk be igényléseket műszerek vásárlására a minisztériumhoz. Ezzel párhuzamosan uniós alapokra is pályázunk, és saját költségvetésből is indítunk beruházásokat – mondta Borboly Csaba.

Sófalvi László alelnök ismertette az egészségügyért felelős igazgatóság felépítését és feladatköreit, amelyeket igyekeznek a decentralizáció követelményei szerint átszervezni. Mint elmondta, a megyei tanács két kórház működtetéséért felel, de igyekeznek a megye többi kórházának működését is segíteni. Sófalvi László hangsúlyozta: Hargita megyében a lakosok visszajelzéseiből kiderül, hogy általában elégedettek az egészségügyi szolgáltatásokkal. Nem mindig az a fontos, hogy a legmodernebb műszereket beszerezzük, oda kell figyelni az orvosok hozzáállására is, fel kell térképezni igényeiket – mondta Sófalvi.

Birta Antal igazgató számokba foglalta a megyei tanács idei egészségügyi programját. Elmondása szerint tavaly egymillió lej ráfordítással a megyei sürgősségi kórház ideggyógyászati, belgyógyászati, kardiológiai és sebészeti osztályát sikerült felújítani. Hétmillió lejből valósult meg a kórház épületének hőszigetelése, és 6,8 millió lejre műszereket vásároltak, valamint a napokban elkészülnek a kórház földszintjén kialakított járóbeteg-rendelők is.

A továbbiakban elhangzott, hogy folytatódik az orvoslakások építése, amelyeket az ide telepedő orvosok rendelkezésére bocsátanak, és a megyei tanács saját költségvetéséből 555 000 lejt különített el a tölgyesi pszichiátriai kórház azbesztcsöves vízszolgáltató rendszerének felújítására, továbbá új kazánt szerel fel a megyei kórház épületében, és a csíkszentmártoni Korai Fejlesztési Központ hőközpontját is elkészíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!