ERDON Helyi hírek

2011.02.15. 12:56

Segítség a lisztérzékenyeknek

<p>Nagyvárad - A különböző élelmiszerekre érzékeny betegek számára nyílik hamarosan speciális szaküzlet Nagyváradon. Ez lesz az első ilyen élelmiszerbolt a városban. A két kezdeményezővel beszélgettünk.</p>

Napjainkban egyre többet hallhatunk Romániában is az allergiáról, és a különböző élelmiszerekre érzékeny személyekről. A rohanó életmód, a kevés mozgás, valamint a káros környezeti tényezők egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy ma már elmondható: az emberek 35 százaléka allergiás valamire. A betegek tüneteinek csökkentése érdekében gyökeres életmódváltásra, illetve speciális étrendre van szükség, azonban Romániában egyelőre nagyon ritkák az olyan szaküzletek ahol például a glutén- vagy laktózérzékenyek, a cukorbetegek vagy a tojásallergiában szenvedők beszerezhetik az étrendjüknek megfelelő élelmiszereket. Ezen szeretne változtatni az a két fiatal, akik elhatározták, hogy egy ilyen élelmiszereket árusító üzletet létesítenek Nagyváradon. Az Egri István és Lantos Enikő által megálmodott bolt még ebben a hónapban nyílhat meg a Körös (Tudor Vladimirescu) 72 szám alatt. A két kezdeményezővel beszélgetve megtudhattuk, hogy az ötlet abból adódott, hogy ismernek lisztérzékenységben szenvedő személyt, így tudják milyen nehezen szerezhetőek be a gluténmentes élelmiszerfélék.

Vásárlócentrikusság

Üzletükben minden olyan termék gluténmentes változata megtalálható lesz, amit az egészséges emberek is fogyasztanak: kenyérfélék, sütemények, tésztafélék, édességek, stb. Mindezek mellett gondolnak az egyéb érzékenységben szenvedőkre is. Mivel a gluténmentes élelmiszerek gyorsabban szívódnak fel, így azoknak is ajánlják ezeket, akik egészségesen szeretnének táplálkozni. Termékeiket elsősorban magyarországi, illetve nyugat európai gyártóktól importálják majd. Az árakra vonatkozóan Egri István elmondta, hogy a gluténmentes élelmiszerek előállítása költségesebb a hagyományos élelmiszerekétől, így valamivel drágábbak ezek a termékek az átlagtól. Hozzátette, hogy nem a meggazdagodás a céljuk, hanem segíteni azoknak, akik speciális élelmiszerekre kényszerülnek.Éppen ezért a hamarosan megnyíló üzletben egyébként táplálkozási tanácsadással is fognak foglalkozni. Érdeklődni addig is a 0745/541-798-as telefonszámon vagy a diafitt@gmail.comdrótposta címen lehet.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!