ERDON Helyi hírek

2011.02.24. 19:32

Nem lehetnek hulladékkezelési gondok Hargita megyében

<p>Hargita megye - Az Udvarhelyszéki Területi RMDSZ megkeresésére Hargita Megye Tanácsa segítséget ajánl fel Székelyudvarhely tanácsának a város hulladékgazdálkodási problémáinak megoldásában, valamint a régi hulladéklerakó bezárásához.</p>

Hargita Megye Tanácsa kiemelt figyelmet fordít a megye és ezen belül Székelyudvarhely hulladékgazdálkodási problémáinak megoldására, valamint a megyei tanács és Székelyudvarhely közötti együttműködésre. Borboly Csaba megyeitanács-elnök levélben biztosította Bunta Levente polgármestert minden támogatásról a hulladékprobléma megoldását illetően.

A levél értelmében Hargita Megye Tanácsa 100 000 euró értékű éves támogatással járulna hozzá a székelyudvarhelyi régi hulladéklerakónak a törvénynek megfelelő bezárásához. Ezenkívül Székelyudvarhely a megépülő megyei hulladékgazdálkodási rendszer révén hasznosíthatja a komposztálható és a szelektíven gyűjtött hulladékot (a komposztáló-, a válogató- és a csomagolóberendezések használatával).

A székelyudvarhelyi hulladéktároló kapcsán fellépő gondok orvoslására korábban is voltak próbálkozások Hargita Megye Tanácsa részéről. Két évvel ezelőtt a megyei tanács megpróbálta bevonni a Cekend-tetőn épült hulladéklerakót a megyei hulladékgazdálkodási pályázatba és regionális hulladékgazdálkodási központtá alakítani. Ennek fejében jelentős támogatásokat helyezett kilátásba Székelyudvarhely számára. Átvette Máréfalvától és több mint 400 000 lej ráfordítással feljavíttatta a Cekend-tetői lerakóhoz vezető utat, támogatást helyezett kilátásba a várost elkerülő terelőút építésére, valamint – akárcsak Gyergyóremete esetében – a város számára fontos fejlesztési projektek támogatására.

Annak ellenére, hogy az együttműködés meghiúsult, Hargita Megye Tanácsa a Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer tervezési szerződésébe belefoglalta a székelyudvarhelyi régi hulladéklerakó bezárásához szükséges dokumentációk elkészítését is. Azonban a Környezetvédelmi Minisztérium keretében működő Környezeti Operatív Program Irányító Hatósága 94596/DF/09.09.2010 számú átirata értelmében a pályázatba a székelyudvarhelyi régi hulladéklerakó bezárását nem lehet belefoglalni.

– Elfogadhatatlan, hogy a megye különböző térségeiben élő lakosok ne egyszintű hulladékkezelési szolgáltatásban részesüljenek, mint ahogy az is, hogy különböző árat fizessenek ezekért a szolgáltatásokért. Ezért, megfontolva az udvarhelyszéki RMDSZ felkérését, minden probléma és nézeteltérés ellenére a megyei tanács a fent említett 100 000 eurós éves részvállalással továbbra is támogatni szeretné Székelyudvarhelyt, prioritással elemez és támogat minden olyan javaslatot Székelyudvarhely helyi tanácsa részéről, amelynek célja a környezetvédelem és a város hulladékgazdálkodási problémainak a megoldása – nyilatkozta Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Jelen közleményhez mellékeltük Borboly Csaba megyeitanács-elnök Bunta Levente polgármesterhez címzett levelét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!