ERDON Helyi hírek

2011.02.10. 13:11

Közeleg a szerelmesek napja

<p>Nagyvárad - Egy ideje a szerelmespárok nálunk is megünneplik a február 14-i Valentin-napot. Egyesek úgy tekintenek erre, mint egy fölösleges giccsparádéra, mások viszont megkedvelték e szokást.</p>

A romantikusok szerint Valentin egy létező keresztény pap volt, aki a II. században élt. A szerelmespárokat titkos szertartásokon eskette össze, ezért II. Claudius császár bebörtönözte őt. A legenda szerint visszaadta a börtönőr lányának szeme világát, s kivégzése előtt (február 14.) egy üzenetet küldött neki „A te Valentinod” szöveggel. Mások úgy tudják, saját magának küldte el az üzenetet vigasztalásul, más elképzelések alapján pedig a börtönőr leánya írta neki hálája jeléül. Egy valósághűbb feltételezés Juno istennő ünnepéhez kapcsolja a napot. A római birodalomban ugyanis február 15-én az istennő tiszteletére ünnepélyt rendeztek, melyen éltették a tavasz érkezését és a szerelmet, egészen 496-ig, amikor Gelasius pápa elrendelte, hogy február 14-én Szent Valentinra emlékezzenek.

Fölösleges giccsparádé

A szkeptikusok úgy vélik: egy fölösleges giccsparádéról van szó, Amerika majmolásáról, mely néhány éve Kelet-Európába is begyűrűdzött. Egy biztos: február 14-hez közeledve a váradi Fő utcán is megjelentek a főleg piros plüss-szíveket árusító alkalmi árusok. Az idén mintha kevesebb lenne belőlük, de így is meg lehet náluk vásárolni minden olyan kelléket, ami csak a szerelem diadalát hirdeti, a plüssfigurákról kezdve a szívvel díszített bögréken keresztül egészen a pici piros szívet viselő voodoo babákig.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!