ERDON Helyi hírek

2011.02.25. 14:16

Kiszebábot égettek a 11-es iskolában

<p>Nagyvárad - A téltemetés régi szokását elevenítették fel tegnap délben a 11-es számú Nyolcosztályos Iskola udvarán, ahol kiszebáb-égetésre került sor a gyerekek nagy örömére.</p>

„Szép tavasz, gyere el!” - ezzel rigmussal próbálták elűzni a telet, és előcsalogatni a tavaszt péntek délben a gyerekek a 11-es számú Nyolcosztályos Iskola udvarán, ahol hagyományos kiszebáb-égetésre került sor a magyar tagozatos 2. B. osztály és a Bihari Gáspár András Általános Iskola 4.C. osztályának részvételével. A babona szerint a kiszebáb elégetése megszabadítja az embert minden bútól és rosszaságtól, ezért a gyerekek mielőtt Kor Mária tanító néni meggyújtotta volna a telet jelképező bábot kikiáltották, hogy milyen rosszaságtól szeretnének megszabadulni. A csúnya boszorkánynak ábrázolt tél elégetése közben a gyerekek farsangi dalokat énekeltek, míg a bábu szénné nem égett.

Hagyományok

A kiszebáb-égetésre egy egész napos rendezvény keretében kerülhetett sor, mely a Népszokások és tradíciók elnevezésű projektbe ékelődött. A projektben három Bihar megyei iskola vesz részt: a 11-es Nyolcosztályos Iskola, a Bihari Gáspár András Általános Iskola és a hegyközkovácsi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola. Folytatása áprilisban lesz, amikor is a bihari iskola, illetve Oros Erika osztálya vendégül látja a másik két tanintézet, Kor Mária és Bondár Piroska tanító nénik osztályát. Ekkor a húsvéti népszokásokat mutatják majd be. A péntek délelőtt különböző vetélkedőket és jelmezbemutatót szerveztek, míg délután, a tornateremben a magyar tagozatos gyerekek divatbemutatóval egybekötött farsangi mulatságon vehettek részt.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!