ERDON Helyi hírek

2011.02.11. 13:08

Kevés pénz jut szociális ügyekre

<p>Nagyvárad - Pénteken a városházán tartott sajtótájékoztatón az általa vezetett intézmény tavalyi tevékenységét értékelte Koncsek Zita, a Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO) igazgatója.</p>

Biró Rozália alpolgámester arra hívta fel a figyelmet: a tavalyi évben kevesebb pénzből kellett gazdálkodnia a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO), mivel az állami költségvetésből kisebb összeget utaltak ki a részére. Ráadásul az alkalmazottak száma 30 fővel csökkent, miközben az ügyfelek száma nőtt. A helyzetet jól jellemzi, hogy három személy kell kiszolgáljon naponta több mint 250 állampolgárt, akik közül csaknem 200-an valamilyen írásos kérvényt tesznek le.

Koncsek Zita vezérigazgató elmondta: az intézményben 1200 állás van fenntartva fogyatékkal élők személyi gondozói számára, melyek közül 1003 van betöltve. Ezek közül körülbelül 400-at nyugdíjas gondozók, 291-et fogyatékkal élő kiskorúak ápolói, 120-at felnőtt, de önmagukat ellátni képtelen betegek gondozói, a maradékot pedig olyan ápolók foglalják el, akik rokonok, szomszédok vagy barátok. Mivel a bérezésükre kiutalt pénzösszeg jelentősen csökkent, az önkormányzat egy eseti bizottságot állított fel, mely valamennyi ügyet külön-külön elemez.

Statisztikai adatok

A tavalyi évvel kapcsolatban egyebek mellett elhangzott: a gyermekeket érintő szociális szolgáltatások területén 606 igénylés állami segélyekre, 776 kiegészítő támogatásokra, 651 csonkacsaládok támogatására, 1201 babakelengyére, 1841 pedig gyermeknevelési segélyekre vonatkozott. Ugyanakkor százhatvanan kérvényezték, hogy a GYES-t 2 évről 3 évre hosszabbítsák meg a gyermekük betegsége miatt. 5401-en kaptak tejport, összesen 20.602 kilogrammot. Az ASCO 83 gyermeket monitorizált, és tíz bölcsöde tartozott a kezelésébe, melyekbe naponta átlagosan 239 kisbabát vittek a beiratott 409 közül. A regisztrált igénylések száma egyébként egy év leforgása alatt 565-ről 710-re nőtt. A nappali gondozóközpontban 25 óvodás és 40 iskolás számára van hely, tavaly 95 gyermeket láttak el. Ugyanakkor 74 egészségügyi dolgozó tevékenykedett a tanintézetben működő orvosi rendelőkben.

A 2003/5 számú sürgösségi kormányrendelet alapján 8387 személy igényelt lakásfűtési támogatást. Az öt multifunkcionális központot több mint 25 ezren keresték fel, és 2659 személy részére bocsátottak ki tömegközlekedési igazolványt. Eddig 10.544-en kaptak élelmiszersegélyt, és a 81 koldulásellenes, illetve hajléktalanfelkutató akció során 503 fedél nélkülit azonosítottak be. Két személynek adtak temetkezési segélyt és 97-en részesültek sürgösségi támogatásban, 85.450 lej összértékben.

 Az ASCO idei tervei

Koncsek Zita az ASCO idei terveit is ismertette. Arra hívta fel a figyelmet: fejleszteni akarják, illetve hatékonyabbá szeretnék tenni az ún. ACCES-OR programot (szállítási szolgáltatást biztosítanak a rászorultaknak), szélesítenék a multifunkcionális központok által nyújtott szolgáltatások skáláját (például kérvényeket lehetne benyújtani és iktatni ezen helyiségekben), partnerszerződéseket kötnének civil szervezetekkel és egyéb közintézményekkel, bevezetnék a szociális jegyeket az idős személyek házigondozása területén, valamint kiszerveznék az éjjeli menedékhely által kinált szolgáltatásokat.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék#ASCO#gyes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!