ERDON Helyi hírek

2010.12.19. 12:38

Hogy a guta ne üsse meg!

<p>Nagyvárad - Annak érdekében, hogy ne következzen be a címben szereplő katasztrófa, az orvosok szombaton tanácsokat adtak az arra járó polgároknak a nagyváradi Lotus Centerben.</p>

Anamria Jurcau neurológus, a román-magyar közös, uniós finanszírozású projekt itthoni projektvezetője ottjártunkkor elmondta: „Megkísérlünk egy speciális agyi katasztrófa kezelést bevezetni Nagyváradon. Azok a páciensek ugyanis, akiket veszélyeztet ez a betegség, a lehető leghamarabb kórházba kell menjenek.” Jurcau hozzátette, hogy céljuk informálni a lakosságot arról, hogy mit is jelent az agyi katasztrófa, és hogyan lehet azt elkerülni.

Ennek egyik legbiztosabb módszere az, ha az emberek pontosan tudják, mekkora a vérnyomésuk és a vércukor szintjük, ugyanis a gutaütés egyik leggyakoribb kiváltó oka a cukorbetegség. A sozmbati konzultáción a Lotusban lévő orvosok megmérték az emberek vérnyomását és vércukorszintjét, és tanácsokkal látták el őket. A helyszínen jelen volt dr. Csiba professzor is, az agyi katasztrófa kezelésének nemzetközi hírű szaktekintélye, és a tanácsadásban részt vett dr. Hardian Borcea a nagyváradi SMURD mentőszolgálat vezetője is. Jurcau elmondása szerint az ingyenes tanácsadáson a nap folyamán mintegy háromszáz ember fordult hozzájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!