ERDON Helyi hírek

2010.11.19. 17:49

Sok még a megoldatlan probléma

<p>Szatmár megye - A decentralizáció elvét követve a belügyminisztérium a helyi hatóságoknak adja át a határátkelők területét. Az önkormányzatok pedig saját belátásuk szerint döntenek majd a terület hasznosításának legmegfelelőbb módjáról.</p>

Traian Igaş román bel- és közigazgatásügyi miniszter, valamint Ioan Buda, a Határőrség országos parancsnoka munkalátogatáson vett részt Szatmár megyében. A látogatás terepszemlével vette kezdetét a csanálosi és a petei határártkelőnél. Előbbi helyszínen találkoztak Mellau Józseffel, Csanálos polgármesterével, majd utóbbin Găman Mihállyal, Daróc község elöljárójával. A községek első embereivel a határátkelők adás-vételének kérdését beszéltek meg, mialatt körbejárták a vám épületét.

A miniszter Petén arról beszélt, hogy meg kell vizsgálniuk mit lehet az épületekkel kezdeni a jövőben. A petei határátkelő épületének sorsáról Găman Mihály polgármester segítségével döntenek majd, mivel területileg a határátkelő Daróc községhez tatozik. A miniszter kihangsúlyozta, hogy a decentralizáció elvét követve a belügyminisztérium a helyi hatóságnak adja át a területet, s az önkormányzatoknak kell megtalálniuk a legjobb módját a szóbanforgó épületek hasznosítására.

Găman Mihály elmondta, hogy elsősorban a 6,05 hektáros terület jelenlegi tulajdonjágát kell tisztázni, és aztán egy megfeleő műszaki tanulmányt készíteni arra vonatkozólag, hogy maximálisan ki tudják használni a területet és az épületet, annál is inkább mert a vám épülete 2001-ben készült el. A polgármester azt is elmondta, hogy sok mindent el tud képzelni a határátkelő helyén a sportlétesítménytől kezdve a szociális projektekig.

Igaş a terepszemlét követően Szatmárnémetiben találkozott Ilyés Gyulával, Szatmárnémeti polgármesterével, Csehi Árpáddal, a Szatmár Megyei Tanács elnökével, Radu Giurca prefektussal, és a belügyminisztérium alárendeltségéhez tartozó intézmények vezetőivel. A belügyminiszter elmondta, hogy a belügyi intézményvezetők nincsenek hozzászokva a kommunikációhoz, mely nélkül nagyon nehéz együttműködni és a kitűzött célokat elérni. A találkozót követően sajtótájékoztató keretében osztotta meg tapasztalatait a miniszter, aki elmondta, műszaki szempontból az ország felkészült a schengeni csatlakozásra. Ioan Buda elmondta, semmi akadálya sem lehet annak, hogy jövő tavasszal Románia is csatlakozzon a schengeni övezethez, annál is inkább mert kedden a csatlakozásra vonatkozó hét fejezet közül hatot lezártak, az utolsó rész decemberre maradt hátra.

Traian Igaş igennel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy egyetért-e Traian Basescu államelnök azon nyilatkozatával miszerint a rendőrség reformjára van szükség. Véleménye szerint szükséges a rendőrség átszervezése, modernizálása, mégpedig európai uniós modellek szerint, melyek sokkal hatékonyabban működnek, mint a romániai modell, mely a szovjet elképzelés szerint lett kialakítva. Ez annál is inkább fontos, mert 2011-ben schengeni állammá válik Románia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!