ERDON Helyi hírek

2010.11.25. 18:46

Nem éri meg kockáztatni

<p>Mem árt a frissen vágott disznó húsát állatorvossal megvizsgáltatni, hiszen a trichinellózis megállapítása esetén kártalanítják a gazdákat.</p>

A december a disznóvágások ideje, ezért ebben az időszakban a trichinellózisos fertőzések száma is megnő. A Trichinella spiralis élősködő fonálféreg lárvája a fertőzött disznóhús révén kerül az emberi szervezetbe. A fertőzött személynél a 21 napos lappangási idő után izomfájdalmak, magas láz jelentkezik, ilyenkor vérvizsgálattal könnyen megállapítható a betegség, amely kezeletlenül akár halálos kimenetelű szívizomgyulladáshoz is vezethet. Az esetleges fertőzések megelőzésére a Szatmár Megyei Állategészségügyi Igazgatóság decemberben fokozottan fogja ellenőrizni a húsforgalmazókat, akiknél nem fordulhat elő, hogy fertőzött disznóhúst árusítsanak, hiszen óriási büntetéseket kockáztatnának, tájékoztatott tegnap Dr. Dorin Gheorghe Maurer, az intézmény igazgatója. Valódi veszélynek azok vannak kitéve, akik maguk nevelik a disznót, vagy ilyen állatot vásárolnak. Az igazgató elmondása szerint tavaly a megyében magánszemélyek 3887 esetben vizsgáltatták meg a húst, ennek közel felét decemberben, és 11 alkalommal diagnosztizált az állatorvos trichinellózist, az idén pedig már ez ideig 10 esetet szűrtek ki, decemberben pedig még legalább 2000 vizsgálatra számítanak.

Kártalanítják a gazdákat

Felhívják a lakosság figyelmét, hogy ne kockáztassanak, vizsgáltassák meg a levágott sertés húsát. Jelenleg a megyében működő 62 községi állatorvosi rendelőből 28 rendelkezik a vizsgálat elvégzéséhez szükséges trichinoszkóppal. Emellett a szatmárnémeti, nagykárolyi, tasnádi, és avasfelsőfalui piacokon lehet megvizsgáltatni a húst, decemberben naponta 8 és 16 óra között, szombaton 8-tól 15 óráig, vasárnap pedig 8 és 13 óra között. Itt a vizsgálat 7 lejbe kerül, magánrendelőkben pedig az állatorvos szabja meg annak árát. A trichinellás fertőzés a sertés rekeszizmából, vagy a májat fenntartó villa alakú izomszalagból mutatható ki a legnagyobb biztonsággal, abból kell egy darabot levágni az állatorvos, vagy egy hentes útmutatása alapján. A fertőzött disznóhúst teljes egészében semlegesítik Tavaly októbertől kártalanítják a gazdákat, amennyiben az általuk hizlalt disznónál trichinellózist diagnosztizálnak, a gazda a sertés élő súlyának piaci árát kapja meg. Ennek az a feltétele, hogy a sertés legyen nyilvántartásba véve, vagy az adás-vételt jegyeztesse be a községi állatorvosnál, és végeztesse el a trichinella vizsgálatot.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!