ERDON Helyi hírek

2010.11.22. 06:33

Közéleti fórumot tartottak Gencsen

<p>Szatmár megye - A Királyhágómelléki Református Egyházkerület, valamint Tőkés László EP-képviselő nagyváradi központi hivatal szervezésében közéleti fórum helyszíne volt a gencsi református templom.</p>

A Szatmár megyei Érkávás községhez tartozó Gencs településről az is hallhatott már, aki sohasem járt még csak a közelében sem. A volt református lelkész, Báthori Gyula és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE) olykor követhetetlen botránya kapcsán "A gonoszok útja elvész" - "Az igazság megőriz" mottóval a KRE és Tőkés László EP-képviselő nagyváradi központi hivatala lakossági fórumot szervezett az elmúlt hétvégén szombaton, a település református templomában. Az érmindszenti zarándoklat után, 15 órára meghirdetett találkozóra a helybeliek mellett magyarországi meghívottak is eljöttek. Sokan botrányra számítottak a közéleti fórumon, ám néhány kisebb szóváltástól eltekintve a találkozó incidensektől mentesen zajlott le. A közel fél órás késéssel kezdődő istentiszteleten igét hirdetett Nemes Csaba, a budapesti Erdélyi Gyülekezet lelkipásztora, egyházügyi főtanácsadó. Prédikációjában Dániel könyvének harmadik részéből olvasott fel néhány igeszakaszt az igehirdető, melynek történelmi, teológiai, és egzisztenciális üzenetét is tolmácsolta a híveknek. Az anyaországi tiszteletes hithűségre, ellenállásra és az Istenhez való lojalitásra biztatott.

Végeláthatatlan pereskedés

Az istentisztelet után a Nagykárolyból beszolgáló Tukacs József lelkipásztor köszöntötte a megjelenteket. Köszöntőt mondott Szászfalvi László, egyházügyi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár és a mellesleg szatmárnémeti születésű Ulicsák Szilárd, a határon túli magyarság támogatásáért felelős miniszteri biztos. Mindketten arra emlékeztettek, hogy a magyar kormány nemzeti stratégiája helyreállította a bizalmat az anyaországi és a határon túli magyarság között. A magyar jövő az önzetlenség, a szolidaritás, az együvé tartozás, az értékmegőrzés építőkövein nyugszik, hangzott el. Tőkés László beszédében összegezte a gencsi ügy aktualitásait és a helyi gyülekezet, illetve a presbitérium kálváriáját. Szót kapott többek között Rácz Kálmán, a gyülekezet főgondnoka, Antal János az egyházkerület külügyi előadótanácsosa, Kolozsi Árpád jogász, Csomay Antal alpolgármester és több gyülekezeti tag is. Többek között elhangzott, hogy hiába lett kizárva a lelkészi testületből, Báthori Gyula jelenleg is végez temetéseket. Még mindig jelen van a gencsiek életében és végeláthatatlan perekkel sarokba szorította az egyházközséget. A legutóbbi pert éppen a múlthéten zárták le, aminek a nyomán az egyházközség újabb öt hektárnyi területtel lett szegényebb. Érthetetlen, hogyan lehetséges az, hogy a volt gencsi pap sorra megnyeri a pereket.

Lelki sebek

Az egyik felszólaló elmondta, hogy Báthori Gyula küldetésként éli meg a gencsi gyülekezet szétverését, tönkretételét. Mindez mély nyomot hagyott a helyiek életében, hiszen még éjszakánként megébrednek a lelki fájdalom miatt, magyarázta az egyik presbiter. Szóba került a legutóbbi lelkész, Szomor Attila esete is, aki állítólag megfenyegette a harangozót, akit azzal is meggyanúsított, hogy ellopta a karácsonyi perselypénzt. A közéleti fórum végezetül azzal a reménnyel zárult, hogy a helyiekkel közös erővel találnak majd megoldást a gencsiek ügyére.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!