ERDON Helyi hírek

2010.11.01. 16:53

Újra felfedezik a vályogól való építkezést

<p>Szatmár megye - Nyugat-Európában egyre többen építkeznek vályogból, mert egészséges, környezetbarát, és olcsóbb az égetett téglánál. Nálunk felé azonban még nem divat, hogy új házakat vályogból építsenek.</p>

Az alföldi településeken ötven éve még a lakóházak többsége vályogból készült. A vályogot sárból vagy agyagból homok, szalma, pelyva, szecska hozzáadásával készítik ma is. A vályogfal felépítésére különféle eljárásokat használtak, így készült a fecskefal, vertfal, paticsfal. A vályogtégla vetése később terjedt el, a mai modern vályogházak is kizárólag a vályogtégla eljárással épülnek. A szakemberek szerint a vályog kellő odafigyeléssel megépítve és karbantartva rendkívül tartós építőanyag. Ha helyben vagy közelben előállítható, kétségkívül olcsóbb is. Mivel lehetővé teszi a kalákában való munkát, egy vályogház akár 20 százalékkal olcsóbb lehet, mint egy azonos méretű, téglából épült ház. Ezáltal többszörösen is környezetbarát: sem az előállítással, sem a szállítással nem terheljük a környezetet, mint ahogy elbontás után is visszaforgatható a természetbe. De ami leginkább a vályog mellett szól, hogy nagyon egészséges, ugyanis kitűnő a páraszabályozó képessége. Negyvenszer több nedvességet tud felvenni, és a levegőbe leadni, mint az égetett tégla. Az emberi szervezet számára legideálisabb páratartalmat biztosítja ez által, kisebb a kockázata a megbetegedéseknek, és gyorsabb a gyógyulás is. A kiegyenlített páraszabályozásnak köszönhetően megakadályozza a penészképződést, kitűnő mikroklímájával kellemes életteret ad. Hátránya, hogy nem bírja a vizet és a nedvességet, ez azonban a megfelelő technológia alkalmazásával kiküszöbölhető. Nyugat Európában és az Egyesült Államokban a fent felsorolt előnyei miatt a vályogépítészet egyre elterjedtebb. A modern vályogtechnikák a hagyományos eljárásokra épülnek. A megfelelően szigetelt, korszerű alapozásra hagyományosan épülnek fel a vályogfalak. A boltívek, áthidalók, kémények azonban téglából, vagy más korszerű építőanyagból készülnek. Amennyiben sor kerül a falak szigetelésére, azt porózus szigetelőanyaggal végzik, hogy a fal kellően szellőzhessen.

Nálunk nem divat

Itthon nem tiltott a vályogból való építkezés. Ennek feltétele, hogy az építészmérnök által készített tervben megfelelő legyen az alapozás, és stabil tartószerkezetet alakítsanak ki, figyelembe véve a talaj tulajdonságait, a talajvíz szintjét, és egyéb tényezőket, mondta el Nits János, a szatmárnémeti városi tanács urbanisztikai bizottságának elnöke. Mivel a vályogházak földszintesek, csak azokon az utcákon épülhetnek, ahol földszintes építkezésre is adnak engedélyt. Ugyanakkor a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal Urbanisztikai Osztályán arról tájékoztattak, hogy a megyeszékhelyen évtizedek óta senki nem kért engedélyt vályogház építésére. Bár vidéken mai napig sokan laknak vályogházban, az új házakat már téglából építik. Amint Koczán Levente, Túrterebes polgármestere elmondta, a falu cigánysága hagyományosan foglalkozik vályogvetéssel, amely megélhetési forrást is jelent a számukra. Előfordul, hogy új ház építésekor, miután elkészültek a statikai tartóelemek, a falakat vályogból húzzák fel, de inkább a melléképületek, csűrök, ólak készülnek vályogból a településen.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!