ERDON Helyi hírek

2010.11.19. 15:16

27 millió eurós szerződés

<p>Az 5,6 milliárd Euró értékű Környezetvédelmi Operatív Program európai szinten is az egyik legsikeresebb uniós forrásokból finanszírozott program. 2008-2010 között összesen 133 környezetvédelmi tervet szerződtetnünk le.</p>

A leszerződött tervek értéke meghaladja a 2,5 milliárd Eurót – jelentette be november 19-én, Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter Zilahon. 

Szilágy megyei látogatása alkalmával a környezetvédelmi miniszter és a megyei tanács elnöke aláírták Szilágy megye integrált hulladékgazdálkodási tervének szerződését. A Környezetvédelmi Operatív program keretén belül finanszírozott beruházással kapcsolatosan Borbély László elmondta: a befektetés teljes értéke 27.634.425 Euró, ebből 18.735.913 Euró vissza nem fizetendő Uniós támogatás, a fennmaradó pénzösszeget a helyi, valamint a központi költségvetés fedezi.

A helyi vezetőkkel és a megye polgármestereivel tartott tanácskozáson Borbély a minisztérium programjait ismertette. A Zöld Ház program keretén belül a Környezetvédelmi Alap eddig a Szilágy megyében leadott 270 iratcsomóból 170-et ellenőrzött le, eddig 166 finanszírozási kérelmet hagyott jóvá – mondta a miniszter.

Borbély véleménye szerint környezetvédelmi szempontból megengedhetetlen hogy, ebben az évben a külföldről, másodkézből hozott régi autók száma meghaladja az újonnan vásárolt autók számát. Az országos autópark idén 120 ezer másodkézből vásárolt, külföldről behozott autóval bővült. Az idén újonnan vásárolt autók száma 75 ezer. Az új autók vásárlását nagymértékben ösztönözte a roncsautó program által nyújtott támogatás.  Idén a polgárok összesen 57 ezer autót vettek roncsautó-értékjegy támogatással – hangsúlyozta a miniszter.

A Környezetvédelmi Alap keretén belül finanszírozandó új programokkal kapcsolatosan Borbély László elmondta: hamarosan elindul a bicikli utak támogatását szorgalmazó programunk is.

A környezetvédelmi miniszter Szilágy megyei látogatása Krasznán zárul, ahol Borbély László részt vesz a Környezetvédelmi Alap keretén belül finanszírozott krasznai park avatóünnepségén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!