ERDON Helyi hírek

2010.10.19. 14:08

Táj- és népismereti tanácskozás Tenkén

<p>Bihar megye - Győrffy István száz évvel ezelőtt kezdte meg a Fekete Körös völgyi magyarság néphagyományainak kutatását és gyűjtését. Ebből az alkalomból a Tenkei Református Egyházközség Művelődési Központjában tanácskozást tartanak Néphagyomány és nemzeti művelődés címmel.</p>

Az október 23-án, szombaton délelőtt 10 órakor kezdődő esemény programja a következő: 9 óra - regisztráció; 10 - megnyitó, bevezető; előadások: Dukrét Géza (Nagyvárad) - A Fekete Körös völgyi magyarság (könyvismertető); Vetési László (Kolozsvár) - Szórvány Dél-Biharban; Dinnyés József (Budapest) - Tanítók életfái; Miklós Annamária és Miklós János (Belényes) - Temetőink népművészete; Szabó János (Martfű) - Hogyan képzelek el egy Fekete Körös völgyi olvasókönyvet?; Szigeti Ferenc (Magyarremete) - A református templom restaurálása; Szakács Zoltán (Köröstárkány) - Tájszólás és néphagyomány; a Debreceni Egyetem Néprajz Tanszéke képviselőinek előadása; Balla Tibor (Kúnszentmárton) tekerőlenton játszik; ebédszünet, utána együttes ülés, hozzászólások, kiegészítések a hogyan tovább?-szellemében, zárszó. Az esemény támogatója a Megyei Tanács, védnöke Pető Csilla képviselő. Visszajelzéseket október 20-ig várnak szervezők a 0259-310299 (tenkei parókia), illetve a 0741-922044-es (Kiss Gyöngyi) telefonszámokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!