ERDON Helyi hírek

2010.10.11. 14:01

Tanfolyammal kezdődött a Fehér Bot Hete

<p>Nagyvárad - Különösebb formaságok nélkül kezdődött el ma délelőtt a Fehér Bot Hete a Vakok és Gyengénlátók Területi Egyesületének nagyváradi székhelyén. Számítógépkezelői tanfolyam is indult.</p>

Mintegy tizenöten gyűltek össze reggel a Szent László téri székhelyen, ahol kevéssel később számítógépkezelői tanfolyammal folytatódott az idén XIX. alkalommal megszervezett Fehér Bot Hete. Ioan Boiţtól, a területi egyesület elnökétől, illetve az országos egyesület alelnökétől megtudtuk: Bihar megyében 2828 tagjuk van, Szilágy megyében pedig 1100. Mintegy kétharmaduk idős, a többiek középkorúak, illetve fiatalok, s a két megyében 75 gyereket is számon tartanak. Az egyik legnagyobb gondjukként az elnök azt említette meg: nincsenek védett munkahelyek a vakok és gyengénlátók számára. Például a Munka Szövetkezet 1989-ben 600 tagot foglalkoztatott, mostanra pedig 40 alkalmazottal dolgozik, s csak hárman vakok közülük.
Ingyenes oktatás
 
Ugyanígy, a Félix-fürdőn régebben 90 vak, illetve gyengénlátó masszőrt foglalkoztattak, most pedig 30-an vannak, s csak egy részük fogyatékkal élő. „Ha a törvény nem írja elő, a munkáltató szívesebben alkalmaz egészséges embereket, mivel más munkát is rájuk bízhat” - mondta az elnök. Jelenleg a tagok közül mintegy 700-nak semmilyen állása nincs, csak a segélyből él, mely teljes vakság esetén 700, könnyebb eseteknél pedig 233 lej. A személyi gondozók pedig 461, illetve 230 lejt kapnak, a gondozott fogyatékossági besorolásától függően.
Ezúttal is mintgy nyolcan iratkoztak fel az ebből az alkalomból kezdődő számítógépkezelői tanfolyamra, tegnap egyeztetések zajlottak az időpontokról. Az oktatást az egyesület két tagja, Jurcuţ Péter és Jurcuţ Florica tartja, teljesen ingyen. Mint megtudtuk, a házaspár 2002 táján ismerkedett meg a számítógépekkel. „Régebben a felolvasott könyveket kazettákon őriztük, de ezek hamar elhasználódtak, s rájöttünk, hogy sokkal jobb, ha a szövegeket MP3-ra, CD-re, vagy DVD-re visszük. Aztán megtapasztaltuk, mennyivel könnyebb így levelezni, tudtunk chattelni, javult közöttünk a kommunikáció” - emlékezett vissza Jurcuţ Péter. Az oktatást mindig az alapoktól kezdi el. „Ha valaki évtizedek óta vak, még csak fogalma sincs arról, hogy milyen egy számítógép, először tehát elmagyarázzuk, miből is tevődik össze” - mondta az oktató. Megtudtuk: mivel nem rendelkeznek Braille-billentyűzetekkel, mindenkinek meg kell tanulnia kívülről a billentyűzetet, e nélkül nem haladhat a tanulásban. Később elsajátítják a JAWS program használatát, amely felolvas mindent, ami a képernyőn megjelenik. A program maga nagyon drága, 800 dollárba kerül, így a legtöbben közülük a demó változatot használják - viszont az csak 40 percig működik folyamatosan, utána újra kell indítani a gépet. A magyar anyanyelvűek előnyben vannak: a JAWS-on belül telepíthető Profivox, mely a magyar fordítást biztosítja, sokkaljobb, mint a román fordítást biztosító, 1998-bankészült Wintalker, tudtuk meg. A tanfolyamok során megtanulják használni többek között a Skype-ot, a messengert. Az oktatók hetente egy órát foglalkoznak mindenkivel, egy órán ketten vesznek részt.
Szintén ma délelőtt bábszínházi előadáson vehettek részt a tagok. Holnap többek között sakkverseny zajlik a vakok és gyengénlátók, valamint a süketnémák csapatai között. Az elkövetkezendő napokban különféle előadásokra, programokra várják az egyesület tagjait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!