ERDON Helyi hírek

2010.10.15. 17:00

Átadták a csatornahálózatot

<p>A pénteken átadott, nyolc kilométernyi csatornahálózat a város utcáinak kilencven százalékát lefedi, mondta Ovidiu Duma polgármester.</p>

Szatmár megye - Két év alatt épült ki Erdődön a csatornahálózat, melyet európai uniós és kormánytámogatásból finanszíroztak. A projekt általános célkitűzése Erdőd városának és az önkormányzathoz tartozó települések életminőségének és egészségi állapotának javítása volt. A csatornahálózat bővítése által a település 90 százalékán sikerült kiépíteni a csatornahálózatot, de a lakosság nagyon kis százaléka csatlakozott eddig a rendszerre, melynek műszaki és mentalitásbeli okai vannak, mondta Duma Ovidiu Marius, Erdőd város polgármestere
A Phare programból és kormánytámogatásból finanszírozott csatornázási munkálatok összértéke 445 403 euróba került, derült ki tegnap, az Erdődön megtartott projektzáró sajtótájékoztatón. Duma Ovidiu Marius polgármester elmondta, nagyon fontos munkálatot fejeztek be, mely során majd 8 kilométer csatornahálózatot fektettek le, mely az erdődi utcák 90 százalékát lefedi. A Nicolae Balcescu, a Lautarilor és a Viilor utcák végén nem lett kiépítve a hálózat, de a többi városrészen a munkálatok során felmerülő nehézségek ellenére megoldották a csatornarendszer kiépítését. A problémák elsősorban abból fakadtak, hogy az eredeti projekttől eltérően az európai út mentén mindkét oldalon le kellett hogy fektessék a csatornahálózatot, hogy a lakosság egyszerűbben tudjon rákapcsolódni a hálózatra. A most kiépített hálózat ellenére nagy esőzésekkor a továbbiakban is problémát okoz majd az esővízelvezetés, és a város alacsonyabban fekvő területein számítani lehet vízátfolyásokra. A csatornázási munkálatokat október 14-én vette át az önkormányzat, ezt követően az Apaserv Rt. kell hogy átvegye az önkormányzattól, majd a lakosok is rácsatlakozhatnak a hálózatra, mondta Duma. A lakosoknak megközelítőleg 400-500 lejbe kerül a csatornahálózatra való csatlakozás, mely fedezi az Apaserv Rt. által elkészített projektet és engedélyt, a polgármesteri hivatal által kiadott engedélyt és magát a csatlakozási munkálatokat is. Nehezen lehet előrevetíteni azt, hogy hányan csatlakoznak a csatornahálózatra, mivel az anyagi megterhelés mellett mentalitásbeli változásra is szükség lenne a lakosság részéről.
Javult az ivóvízszolgáltatás
Erdőd városában elég sokáig okozott problémát az ivovízhálózat, ugyanis nem volt elég nagy a víznyomás és gyakran megesett, hogy a dombon lakókhoz nem jutott el a víz. A legutóbbi meghibásodáskor Erdőd lakosai három napig maradtak víz nélkül, de ezt sikerült kijavítani úgy, hogy fúrtak még két új kutat, így már elég nagy nyomás van a vízvezetékekben, összegezte a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!