ERDON Helyi hírek

2010.10.15. 07:49

Szociális központ létesül Nagykárolyban

<p>Szatmár megye - A Nagykároly-Belvárosi Református Egyházközség egy közel másfél millió lej értékű pályázatot nyert meg, melynek köszönhetően gyülekezeti termüket szociális központtá varázsolhatják.</p>

„Két évvel ezelőtt vetődött fel az a gondolat, hogy egyházközségünk imatermét újítsuk fel és bővítsük ki egy református szociális központ létrehozása céljából” - kezdte beszámolóját Kovács Jenő polgármester, a Nagykároly-Belvárosi Református Egyházközség főgondnoka. Mint kifejtette, ez az ötletük szép lassan presbiteri határozattá érlelődött. Ezt követően az egyházközség vezetősége felkeresett egy szatmárnémeti tervezőmérnököt, hogy készítsen el egy jól átgondolt pályázatot, amelyet a román kormányhoz nyújtanának be. „Amikor megtudtam, hogy a Regionális Operatív Programban szerepel egy ilyen pályázati kiírás, azonnal megbíztuk Pugner Róbert tervezőmérnököt, hogy dolgozza ki és írja meg a pályázatot” - mondta a főgondnok hozzátéve, hogy a pályázat 2009 márciusára el is készült, amelyet azonnal be is nyújtottak.

Másfél év után

Másfél éven át kellett lobbizniuk pályázatuk pozitív elbírálásáig az egyházközség elöljáróinak, de megérte a fáradozásukat, mivel a napokban arról értesítették őket, hogy pályázatukat megnyerték. A sikeres projektjük összértéke 1 millió 439 ezer lej, mely pénzösszeg bőven elegendő a gyülekezeti terem teljes felújításához, modernizálásához és kibővítéséhez. Kovács Jenő elmondta, most már csak arra várnak, hogy Elena Udrea vidékfejlesztési miniszterBukarestben végre aláírja a megnyert pályázatot, majd ezt követően Tukacs József-Sándor, az egyházközség lelkipásztora a kolozsvári székhelyű regionális irodában kézjegyével ellássa a finnanszírozási szerződést.

Együttműködési szerződés

Kovács Jenő szerkesztőségünk kérdésére elmondta, hogy a létrehozandó református szociális központ működtetésére vonatkozóan Nagykároly város önkormányzata és a református egyházközség vezetői egy együttműködési szerződést dolgoztak ki. „A szerződés értelmében a szociális tevékenységekhez szükséges kiadásokat, valamint a központ közüzemi számláit (a víz, a gáz, a villanyáram és a működtetéshez szükséges egyéb költségeket) teljes egészében az önkormányzat fogja kifizetni” - ígérte Kovács Jenő polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!