ERDON Helyi hírek

2010.10.13. 15:27

Kitüntetés

<p>A Kolozsvári Babeş- Bolyai Tudományegyetem első alkalommal tüntet ki Németországi kancellárt.</p>

Minden magára adó egyetem bizonyos kritériumok alapján díszdoktori kitüntetéseket adományoz olyan személyiségeknek, akik munkáságukkal a tudományos világ bizonyos szegmentumaiban számottevő eredményt értek el. A kitüntetendő személyeket a különböző karok személyzete javasolja és az egyetem szenátusának beleegyezése, hagyja jóvá a javaslatot.

       Nem volt ez másként Dr. Angela Merkellel sem. Ő az egyetlen természettudós Szövetségi kancellárként, aki már 1986-ban megírja doktori disszertációját (amellyel a doctor rerum naturae címel – „a természettudományok doktora” – címet szerezte meg). A kvantumkémiai témáról írta.
       Az 1989-es évi berlini faldöntés nagy változást hoz életében. A politikai útra tér, ami politikai sikerrel jár. A politikai ranglétrán egyre fennebb visz az út és ennek is köszönhető az, hogy a világ egyik legbefolyásosabb személye lesz.  
       A CDU főtitkárává nevezik ki Merkelt, ez a megbízatás 2000 áprilisáig tartott, amikor a politikusasszonyt egy gyűlésen a párt elnökévé szavazták meg. 2005. május 30. Angela  Merkel a CDU/CSU kancellárjelöltje lett.  Elődje, Gerhard Schröder távozik a nagypolitika színpadáról. 2005. november 22-én választották hivatalosan kancellárrá, a II. világháború utáni Németország második nagykoalíciójának vezetőjévé, ezzel ő az első női kancellár is az ország történetében. 2009. október 28-án újraválasztották, majd hivatalosan is beiktatták.
       2009-ben jut el hozzá a Kolozsvári ajánlás, melyet elfogad. Több egyeztetés után végül is 2010. október 12.-én Bukarest után, Kolozsvárra kora délután érkezik, ahol a helyi hatóságok várják a repülőtéren. A hivatalos konvoj a Babeş- Bolyai Tudományegyetem elé érkezett, mely földi halandó előtt hermetikusan le volt zárva. Csak hivatalosan jóváhagyott személyek juthattak be az eseményre. Háromszoros kontrol gyűrűn kellett átessen az, aki bemehetett. Majd a teremben az Aula Magna- ban nevével megjegyzett székre ültették le. Akik a teremben voltak pár személy kivételével, mind így jutottunk be.
       A kancellár asszonyt az Egyetem rektora a központi épület előtt fogadta. Majd a rektori irodában negyedórás négyszemközti tárgyalás folyt közöttük, mely után megkezdődött a ceremónia.           
Az ünnepségen részvettek a BBTE szenátusának tagjai, kolozsvári egyetemek rektorai, rektor helyettesei, Kolozsvár polgármestere, Kolozs megye prefektusa, kultúra, és az üzleti élet kiválóságai, egyházi méltóságok.
     Az ünnepi esemény a Gaudeamus igitur eléneklésével kezdődött, melyet az Ortodox, Görög katolikus, a Református és a Római katolikus Teológia közös kórusa adott elő.
     Andrei Marga, a BBTE rektora megnyitó beszédében kiemelte, hogy ma Angela Merkelt, a tudományok doktorát, német kancellárt a BBTE díszdoktorává avatják.
 A Carta szerint a legmagasabb akadémiai címet a tudomány, technológia, művészet, irodalom, filozófia területén kimagasló megvalósításokat elért személyiségeknek adnak. Olyan világhírű személyiségek kapták ezt a rangos címet, mint Joseph Ratzinger bíboros, ma XVI. Benedek pápa, a Nobel díjas Richard Ernst és mások.
      A BBTE- n díszdoktorrá avatják Angela Merkelt a történelmi érdemeiért, melyeket a jelenkori problémák alkotó, újszerű megoldásával, az európai egység megerősítéséért szerzett.
      Andrei Marga érvekkel támasztja alá az Egyetem Szenátusának azon döntését, hogy díszdoktori címet adományozzon Angela Merkel német kancellárnak.
     Angela Merkel 2005-ben megnyerte a parlamenti választást. A hagyományos ellenzéket közös kormányzásra hívta. A nagy koalíció modelljét teremtette meg. A pártok közötti együttműködést valósította meg az ország érdekében.
    2008-ban, mikor a pénzügyi rendszert az összeomlás veszélye fenyegette, történelmi határozatot hozott. A német állam 480 milliárd euróval támogatta meg a bankokat. Néhány órával később az AEÁ Elnöke 700 milliárd dollárt utalt át a bankok megsegítésére.
      Angela Merkel nagy hangsúlyt fektet a nevelés kérdésére. Újrafogalmazta Ludwig Erhard a nevelésre vonatkozó jelmondatát. Nevelés mindenki számára- mondja. A jólét mindenki számára azt jelenti, hogy ma és holnap is biztosítsunk mindenki számára nevelést. Angela Merkel szerint kötelességünk, hogy a globalizálódást ellenőrzés alatt tartsuk. Csak így tudjuk fenntartani az európai gazdaságot és társadalmat a globalizálódás idején.
     Angela Merkel szemléletét kifejező szintagmák közül néhányat kiválasztva: Szabadság nélkül nincs semmi. Szabadság a felelősségben. Nevelés mindenkinek. Európa egyedi.
      Gyémánt László, a BBTE Európai Tanulmányok karának dékánja laudációjában bemutatta Angela Merkel munkásságát. 1954-ben családjával Kelet Németországba költözött. Protestáns lelkész családból származik. 1978- ban Lipcsében fizika diplomát szerez, majd 1986-ban elnyeri a doktori címet.
     1989, a ledöntött berlini fal, komoly fordulatot jelent életében. Aktívan bekapcsolódik a politikai életbe. Különböző magas funkciókat tölt be.
      2005-ben megnyeri a parlamenti választásokat, német kancellár, majd 2009-ben újraválasztják. Véleményünk szerint az Angela Merkel által megfogalmazott program ereje és vonzóképessége az az ötvözet, mely az alapvető értékek iránti elkötelezettség, a racionális pragmatizmus és a világos, kompromisszumokon alapuló döntés megvalósításának képessége alapján keletkezett. Kulcsszavakkal megfogalmazva, ezek a következők: szabadság, felelősség, emberi jogok, az emberi méltóság feltétlen tisztelete.
     Az akadémiai világ nagyra értékelte a Merkel szemléletét. Több nagy egyetem díszdoktorrá avatta, mint a  Jeruzsálemi,  Berna, Lipcsei egyetem.
       Büszkék vagyunk arra - hangsúlyozta Gyémánt László - hogy a BBTE azon egyetemek, közé tartózik, ahol Angela Merkel az akadémiai tanácsnak tiszteletbeli tagja.  
       Radu Catana, a BBTE egyetemi előadó tanára latinul felolvasta a díszdoktori cím adományozásáról szóló okiratot.
     Andrei Marga átadta a Doctor Honoris Causa oklevelet.    
         Angela Merkel megtisztelőnek nevezte a BBTE által adományozott díszdoktori címet. Hangsúlyozta, hogy a multikulturalitás és a többnyelvűség optimális együttélési térséget eredményezett, egységet a sokféleségben. Felelevenítette e térségben élő németek történetét. A kisebbség a híd szerepét tölti be a nemzetek között. Fontosnak tartja a német nyelvű oktatást. A német kormány a jövőben is támogatni fogja a német nyelvű képzést. Erősíteni kell a gazdasági kapcsolatokat. Németország Románia első számú gazdasági partnere, a 3. befektető. Romániában 17.000 német tőkével működő cég fejti ki tevékenységét. Németország és Románia között 130 évvel ezelőtt jött létre diplomáciai kapcsolat.
     A közös Európában Németország és Románia mediátori szerepet fog betölteni.
     Andrei Marga záró beszédében kifejtette: Kormányuk programjában a nevelés első helyen van... Felelősségünk tudatában mondhatjuk, hogy Románia fenntartható, mint   
 a kultúra, a megújulás országa, kompetens reformok által. Angela Merkel beszéde bármely állampolgár számára ösztönző erőt jelent.
     Angela Merkel német kancellárnak a BBTE-n levő látogatása történelmi jelentőségű.
Az egyik legrövidebb díszdoktori ceremónia volt. A fenséges ünnepséget a SPP rendkívül aktív emberei árgus szemekkel figyelték, mindenki gyanús volt, aki levegőt vett.
       Kellett, ezt érezze a vendég is, aki, amikor az épületből kijöttünk egyenesen a szemben levő járdára felszorított emberekhez ment. Majd az Egyetemiek Házának sarkán, ahol néhány német vonalon tanuló diák állt egy fél percre megállt volna, majd tovább ment.
 Ahonnan a díszvendég gyalog a volt Király utca valamikori Béldy házába ment, ahol a Kolozsváron működő Francia Kulturális Központ valamint a BBTE keretei között működő Német Kulturális Intézet is található. Szalagvágással felavatta a Német Kulturális Intézetet. Itt már voltak német vonalon tanuló ifjak, akikkel a kancellárnak lehetősége volt beszélgetni.    
 
 
Csomafáy Ferenc    
            

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!